Rzeszów - Kolejka nadziemna

Nieukończone projekty komunikacyjne

Re: Nadziemna kolejka - powracający temat

Postautor: django » 13 lut 2016, 19:14

Czy w rzeszowie mamy az tak duzy problem z iloscia miejsca w autobusie ze trzeba nam 5 wagonowy tramwaj. Wydaje mi sie ze nie. Moze jakies inne zalety tramwaju bo ten do mnie nie przemawia
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lip 2014, 19:38

Postautor: Nikoś » 13 lut 2016, 20:05

A czy ja napisałem 5 członowy ? nie tylko podałem ci jeden z argumentów tramwaj a nie kolejka
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: django » 13 lut 2016, 20:16

Z tym ze ja nie jestem kategorycznie za kolejka w swoich wypowiedziach jedynie rozwazalem jej wady i zalety. Jako warunek ewentualnej budowy podalem koniecznosc przedstawienia kalkulacji kosztow, oraz postawilem ządanie aby nie budowac jej po kosztach tak aby tylko byla dla samej idei wskazalem uwagi na ktorych ulicach nie moze przebiegac

Kategorycznie natomiast sprzeciwiam sie tramwajom gdyz nie ma zadnego uzasadnienia dla ich budowy, sam to z reszta potwierdziles, bo skoro nie ma zapotrzebowania na 3 czy 5 wagonowe tramwaje to co maja jezdzic po jednym wagoniku. Pytam po co. To samo zalatwi autobus a jak bedzie potrzeba to przegubowy
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: jasiop » 13 lut 2016, 20:51

django pisze:Z tym ze ja nie jestem kategorycznie za kolejka w swoich wypowiedziach jedynie rozwazalem jej wady i zalety. ..
... skoro nie ma zapotrzebowania na 3 czy 5 wagonowe tramwaje to co maja jezdzic po jednym wagoniku. Pytam po co. To samo zalatwi autobus a jak bedzie potrzeba to przegubowy

W takim razie po co nam ta kolejka ? ;-)
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Nikoś » 13 lut 2016, 21:40

django pisze:Jako warunek ewentualnej budowy podalem koniecznosc przedstawienia kalkulacji kosztow, oraz postawilem ządanie aby nie budowac jej po kosztach tak aby tylko byla dla samej idei wskazalem uwagi na ktorych ulicach nie moze przebiegac

to takie same wyliczenia należało by zrobić dla tramwaju i dopiero wtedy podjąć decyzję

django pisze:Kategorycznie natomiast sprzeciwiam sie tramwajom gdyz nie ma zadnego uzasadnienia dla ich budowy, sam to z reszta potwierdziles, bo skoro nie ma zapotrzebowania na 3 czy 5 wagonowe tramwaje to co maja jezdzic po jednym wagoniku. Pytam po co. To samo zalatwi autobus a jak bedzie potrzeba to przegubowy

A ja jestem kategorycznie przeciw tej kolejce parkowej która zniszczy miasto na dlugie lata pod względem architektury
A czy ja napisałem że nie ma być 5 członowy czy tez 32 metrowy ? nie tylko odniosłem się ogólnie.
I pokaż mi gdzie jestem przeciwnikiem tramwaju ?
To samo można odnieść do kolejki że jeden gora dwa wagoniki na pół godziny wystarczy skoro teraz autobus jedzie raz na godzinę, błędne myślenie i zniechęcanie do KM
jasiop pisze:W takim razie po co nam ta kolejka ?
no właśnie dobre pytanie, tylko chyba po to aby wydać kase a za parę lat to zburzyć bo nie zda swojej roli
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: django » 13 lut 2016, 21:46

jasiop pisze:W takim razie po co nam ta kolejka ? ;-)

Zapytaj ferenca a nie mnie. Prawdopodobnie po to samo po co byla okragla kladka.

Myslicie ze on sie was spyta na forum czy budowac czy nie. Nie spyta sie tak samo jak nie zapytal o kladke. Dlatego wyrazam swoja opinie jak trzeba to zrobic zeby tego nie spieprzyc. Nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem kolejki czekam na wyliczenia ktore pozwola mi sie nakierowac w ktoras strone
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: Kristoff » 14 lut 2016, 13:45

Nie powiem nic nowego, ale najpierw niech ZTM porządnie ogarnie komunikację (większa częstotliwość kursów i taktowanie z prawdziwego zdarzenia, a nie 4 linie jadące wszystkie w tym samym kierunku przyjeżdżające w tym samym momencie i przez następne 20 minut nic). Wtedy dopiero byśmy się przekonali czy na pewno jest nam potrzebna tak duża inwestycja jak kolejka ;)
Awatar użytkownika
Kristoff
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 01 lip 2014, 22:35

Postautor: jasiop » 14 lut 2016, 18:27

django pisze:... W pozostałych lokalizacjach wygląda nawet zachęcająco, a już napewno lepiej jak jakiś trawaj z rozpierniczonym torowiskiem i tysiącami linii napowietrznych. Jak ma być coś elektrycznego to niech to będzie kolejka.

Wybacz, ale Twoja znajomość nowoczesnych rozwiązań tramwajowych jest dość nikła ...
Olsztyn:
Obrazek
dość rozpowszechnione tramwaje "bez drutu"
Obrazek
Obrazek

PS
nie jestem jakimś zwolennikiem czy orędownikiem tramwaju w Rz, ale bądźmy choć trochę obiektywni w swych wypowiedziach ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: OloB » 15 lut 2016, 10:58

Już wcześniej pisałem, że ani tramwaj, ani tym bardziej monstrualna kolejka nie są wg mnie najlepszym rozwiązaniem dla Rzeszowa.
Uważam, że za kasę wydaną na każdy z tych projektów można zrobić sporo aby:
- usprawnić i uatrakcyjnić transport autobusowy (wydaje mi się, że najlepiej elektryczny);
- wprowadzić kilka rozwiązań organizacyjno-komunikacyjnych zniechęcających do wjeżdżania samochodem do ścisłego centrum miasta.

Tym samym będzie mniej samochodów, więcej przestrzeni dla czystych i cichych autobusów, oraz nie oszpecimy miasta ani słupami lub torowiskami z trakcją.

I jeszcze słówko o podejmowaniu decyzji przez włodarzy.
Gdyby prezydent miał organizować referendum na temat okrągłej kładki i innych projektów tej wagi, żaden z nich nie wyszedłby poza konsultacje (czytaj: kłótnie) społeczne.

Projekty poważniejsze, typu most im. Mazowieckiego i przedłużenie tej drogi do ul. Warszawskiej i ul. Krakowskiej, albo spalarnia śmieci, wg mnie nadal nie powinny wymagać zgody mieszkańców, ale władze miasta powinny przedstawić dokładną analizę projektu łącznie z kosztami i potencjalnym wpływem na rozwój miasta (środowiskowy, społeczny, inwestycyjny itp.).

Natomiast projekty pokroju kolejki, które mogą się okazać wielkim kosztem, oraz znacząco wpływają na komfort i jakość życia większości mieszkańców powinny już być poddawane dokładnej analizie, oraz powinny otrzymać zgodę mieszkańców poprzez referendum. Myślę, że w skali samorządowej to narzędzie demokracji bezpośredniej może przynieść wiele korzyści.
OloB
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 wrz 2015, 11:12

Postautor: onlyRzeszow » 15 lut 2016, 16:40

OloB pisze:Już wcześniej pisałem, że ani tramwaj, ani tym bardziej monstrualna kolejka nie są wg mnie najlepszym rozwiązaniem dla Rzeszowa.
Uważam, że za kasę wydaną na każdy z tych projektów można zrobić sporo aby:
- usprawnić i uatrakcyjnić transport autobusowy (wydaje mi się, że najlepiej elektryczny);
- wprowadzić kilka rozwiązań organizacyjno-komunikacyjnych zniechęcających do wjeżdżania samochodem do ścisłego centrum miasta.

Tym samym będzie mniej samochodów, więcej przestrzeni dla czystych i cichych autobusów, oraz nie oszpecimy miasta ani słupami lub torowiskami z trakcją.

I jeszcze słówko o podejmowaniu decyzji przez włodarzy.
Gdyby prezydent miał organizować referendum na temat okrągłej kładki i innych projektów tej wagi, żaden z nich nie wyszedłby poza konsultacje (czytaj: kłótnie) społeczne.

Projekty poważniejsze, typu most im. Mazowieckiego i przedłużenie tej drogi do ul. Warszawskiej i ul. Krakowskiej, albo spalarnia śmieci, wg mnie nadal nie powinny wymagać zgody mieszkańców, ale władze miasta powinny przedstawić dokładną analizę projektu łącznie z kosztami i potencjalnym wpływem na rozwój miasta (środowiskowy, społeczny, inwestycyjny itp.).

Natomiast projekty pokroju kolejki, które mogą się okazać wielkim kosztem, oraz znacząco wpływają na komfort i jakość życia większości mieszkańców powinny już być poddawane dokładnej analizie, oraz powinny otrzymać zgodę mieszkańców poprzez referendum. Myślę, że w skali samorządowej to narzędzie demokracji bezpośredniej może przynieść wiele korzyści.

Pieniądze na kolejkę w większości będą z unii pochodzić więc podatnik rzeszowski nie odczuje tego. Trzeba myśleć przyszłościowo aby usprawniać ruch miejski autobusy to przeżytek, trzeba pomyśleć o czymś nowoczesnym . Tramwaj to zły pomysł bo ulice w mieście są za wąskie , kolejka będzie w sam raz.
Gdyby referendum było organizowane w większości to co się w mieście robi to nic by się nic nie budowało. .
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 paź 2015, 10:21

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje niezrealizowane