django pisze:Z tym ze ja nie jestem kategorycznie za kolejka w swoich wypowiedziach jedynie rozwazalem jej wady i zalety. ..
... skoro nie ma zapotrzebowania na 3 czy 5 wagonowe tramwaje to co maja jezdzic po jednym wagoniku. Pytam po co. To samo zalatwi autobus a jak bedzie potrzeba to przegubowy
django pisze:Jako warunek ewentualnej budowy podalem koniecznosc przedstawienia kalkulacji kosztow, oraz postawilem ządanie aby nie budowac jej po kosztach tak aby tylko byla dla samej idei wskazalem uwagi na ktorych ulicach nie moze przebiegac
django pisze:Kategorycznie natomiast sprzeciwiam sie tramwajom gdyz nie ma zadnego uzasadnienia dla ich budowy, sam to z reszta potwierdziles, bo skoro nie ma zapotrzebowania na 3 czy 5 wagonowe tramwaje to co maja jezdzic po jednym wagoniku. Pytam po co. To samo zalatwi autobus a jak bedzie potrzeba to przegubowy
no właśnie dobre pytanie, tylko chyba po to aby wydać kase a za parę lat to zburzyć bo nie zda swojej rolijasiop pisze:W takim razie po co nam ta kolejka ?
jasiop pisze:W takim razie po co nam ta kolejka ?
django pisze:... W pozostałych lokalizacjach wygląda nawet zachęcająco, a już napewno lepiej jak jakiś trawaj z rozpierniczonym torowiskiem i tysiącami linii napowietrznych. Jak ma być coś elektrycznego to niech to będzie kolejka.
OloB pisze:Już wcześniej pisałem, że ani tramwaj, ani tym bardziej monstrualna kolejka nie są wg mnie najlepszym rozwiązaniem dla Rzeszowa.
Uważam, że za kasę wydaną na każdy z tych projektów można zrobić sporo aby:
- usprawnić i uatrakcyjnić transport autobusowy (wydaje mi się, że najlepiej elektryczny);
- wprowadzić kilka rozwiązań organizacyjno-komunikacyjnych zniechęcających do wjeżdżania samochodem do ścisłego centrum miasta.
Tym samym będzie mniej samochodów, więcej przestrzeni dla czystych i cichych autobusów, oraz nie oszpecimy miasta ani słupami lub torowiskami z trakcją.
I jeszcze słówko o podejmowaniu decyzji przez włodarzy.
Gdyby prezydent miał organizować referendum na temat okrągłej kładki i innych projektów tej wagi, żaden z nich nie wyszedłby poza konsultacje (czytaj: kłótnie) społeczne.
Projekty poważniejsze, typu most im. Mazowieckiego i przedłużenie tej drogi do ul. Warszawskiej i ul. Krakowskiej, albo spalarnia śmieci, wg mnie nadal nie powinny wymagać zgody mieszkańców, ale władze miasta powinny przedstawić dokładną analizę projektu łącznie z kosztami i potencjalnym wpływem na rozwój miasta (środowiskowy, społeczny, inwestycyjny itp.).
Natomiast projekty pokroju kolejki, które mogą się okazać wielkim kosztem, oraz znacząco wpływają na komfort i jakość życia większości mieszkańców powinny już być poddawane dokładnej analizie, oraz powinny otrzymać zgodę mieszkańców poprzez referendum. Myślę, że w skali samorządowej to narzędzie demokracji bezpośredniej może przynieść wiele korzyści.
Wróć do Inwestycje niezrealizowane
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości