[ul. Gen. Dworaka] Wisłokostrada (II etap)

Informacje z budowy/remontu.

Re: [ul. Gen. Dworaka] Wisłokostrada (II etap)

Postautor: Arrival » 04 sty 2026, 23:41

icetruck pisze:A jak ma ten jadący wew. pasem zjechać z ronda jeżeli nie może zmienić pasa na zewnętrzny bo przekonany o swojej racji wjeżdżasz na rondo? To właśnie brak możliwości zjazdu z ronda "z wew. pasa" sprawiałby że na małych (90%) rond byłby on bezużyteczny...
Przykład jadę Żołnierzy Armi Wojska Polskiego i chcę skręcić w Rzecha. Wjeżdżam na rondo lewym pasem, zmienić na prawy nie mogę bo równolegle jedzie auto. Po jego zjeździe na łącznik do ekspresówki chciałbym zmienić pas na prawy żeby zjechać z ronda "tak jak powinno się to robić" - ale nie mogę bo właśnie ktoś wjeżdża na rondo na prawy pas z łącznika...

Dosłownie jeżdżę codziennie tak jak opisałeś w Rzecha i jadę dokładnie tak jak mówisz. Na poziomie zjazdu na autostradę zmieniam pas na zewnętrzny i zjeżdżam normalnie już z zewnętrznego w Rzecha. Nie ma problemu, trzeba dostosować prędkość i obserwować otoczenie. Raz w życiu mi się nie udało bo ktoś od strony autostrady mi wjechał i... na szczęście rondo jest okrągłe i w kilka sekund można zrobić dodatkowe kółko ;). Korona wtedy nie spada.

Bardziej niż toczyć spory o to jak jeździć byłbym za to, żeby obydwie strony naciskały tych pseudo organizatorów ruchu na to, żeby w 21 wieku jednak ronda dwupasmowe budować jako bezkolizyjne. Nie ma sensownych powodów dla budowy takich rond bez jakiegoś zarządzania ruchem na nich. Każda "wersja" jazdy po rondzie ma swoje wady i zalety i najlepiej po prostu zrezygnować kompletnie z rond na których taka kolizyjność może się pojawić.

I kompletnie nie rozumiem dlaczego tego się nie robi, w 90% to jest koszt przemalowania kilku pasów i ew dorzucenie krawężników. Na Pobitnie wielkie plany dot. budowy lewoskrętów zamiast spróbować najpierw je zrobić w obecnym układzie i sprawdzić czy nie rozładują sensownie ruchu. Widocznie Rzeszów to bogate miasto ;).
Awatar użytkownika
Arrival
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 16 lis 2014, 13:59

Postautor: Ole » 05 sty 2026, 9:00

Zgadzam się i popieram. Wszystkich którzy mają problem z jazdą lewym pasem po rondzie zaprasza się do jazdy prawym pasem. Wtedy Wam się uda bezkolizyjnie zjechać.
Tym ogarniętym co wiedzą jak przyśpieszyć lub zwolnić aby zjechać na prawy pas i potem na zjazd chcę podziękować i prosić o więcej.
Osobom które dalej nie wiedzą czy z lewego pasa można zjechać polecam dokupić lekcje w dowolnej Szkole Bezpiecznej Jazdy Samochodem.

Tyle w temacie. Wracamy do głównego wątku.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: Hieronim_Berbelek » 05 sty 2026, 11:54

Zawsze sie zastanawiałem, czemu rondo "na pobitmy" nie ma wymalowanych pasów "znaków" poziomych zmuszajacych do korzystania z pasa wewnetrznego. Tak jak. np tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=BRqCIQqRark

Nie trzeba robic turbinówki z wmurowywanie bloczków w jezdnie, wystarczy wymalowac pasy.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: tomasz_dz » 05 sty 2026, 16:40

Tomasz pisze:Wiadomo kiedy otwarcie?

Aktualnie malują pasy na rondzie na ciepłowniczej więc może coś na dniach będzie wiadomo ;)
tomasz_dz
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 05 lut 2020, 13:40

Postautor: Szymek_Rz » 05 sty 2026, 19:13

Ekranów brak! Hura!!! Brawo!!!
Szymek_Rz
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 11 lis 2015, 18:00

Postautor: VampirePL » 05 sty 2026, 19:46

W końcu! Bede ujeżdżał po kilka razy dziennie ;)

https://czytajrzeszow.pl/?id=54053&idd=4&poz=ml0
VampirePL
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 03 maja 2017, 23:37

Postautor: lordfisher » 05 sty 2026, 20:12

Są za to pierwsze środki na projekt rozbudowy ronda Kuronia i budowę prawoskrętu z ul. Ciepłowniczej w ul. Rzecha, czyli miejsc gdzie spodziewany jest wzrost natężenia ruchu po oddaniu Wisłokostrady. Na razie zapisano na ten cel 300 tys. zł, które posłużą na wykonanie dokumentacji.

Miejmy nadzieję, że nie będzie to trwało 10 lat ;)
lordfisher
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 gru 2019, 9:48

Postautor: icetruck » 07 sty 2026, 2:02

Arrival pisze:Raz w życiu mi się nie udało bo ktoś od strony autostrady mi wjechał

to ja jestem pod bardziej szczęśliwą gwiazdą urodzony, bo sytuacji gdzie ktoś mi tak wyjechał, albo by o mały włos wyjechał ale jeszcze wyhamował mam w rzeszowie dużo, za duży ruch - za małe ronda, zresztą sam pisałeś na poprzedniej stronie że bez sensu jest czekać na wjeździe aż "całe rondo będzie puste"
to, że nigdy nie doszło to żadnej kolizji to jest tylko i wyłącznie przewidywanie takiej sytuacji z mojej strony - ale to chyba nie tak powinno wyglądać

Arrival pisze: i... na szczęście rondo jest okrągłe i w kilka sekund można zrobić dodatkowe kółko ;). Korona wtedy nie spada.

przepustowość też nie rośnie, ani problem nie znika - bo pas nadal trzeba zmienić a kolejny wjazd na rondo jest co kilkadziesiąt metrów

Ole pisze:Wszystkich którzy mają problem z jazdą lewym pasem po rondzie zaprasza się do jazdy prawym pasem.

ale przecież nie musisz zapraszać, zwykle prawy pas przed rondem ma znacznie dłuższą kolejkę niż lewy, dlaczego? albo uznamy że ludzie "mają problem" albo to jednak organizacja ruchu (jej brak) jest problemem

Arrival pisze:Bardziej niż toczyć spory o to jak jeździć byłbym za to, żeby obydwie strony naciskały tych pseudo organizatorów ruchu na to, żeby w 21 wieku jednak ronda dwupasmowe budować jako bezkolizyjne. Nie ma sensownych powodów dla budowy takich rond bez jakiegoś zarządzania ruchem na nich. Każda "wersja" jazdy po rondzie ma swoje wady i zalety i najlepiej po prostu zrezygnować kompletnie z rond na których taka kolizyjność może się pojawić.

pełna zgoda, nie wiedzieć dlaczego rzeszowscy zarządzający ruchem tego nie rozumieją i uparcie stawiają na najgorsze możliwe rozwiązanie - czyli rondo z 2 pasami bez jakiegokolwiek kierowania ruchem, wystarczy tylko za granicę miasta wyjechać i już się okazuje "że można" - np. ronda przy ekspresówce w świlczy
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Poprzednia

Wróć do Budowa