[Plac Dworcowy] Remont budynku dworca PKP

Informacje z budowy/remontu.

Re: Rzeszowskie Centrum Komunikacyjne /Remont budynku dworca

Postautor: Pieczarkowy » 30 maja 2024, 12:56

Pojawił się dach (?) nad częścią budynku dworca.

Obrazek

Obrazek
Pieczarkowy
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 27 lut 2015, 18:25

Postautor: paww15 » 30 maja 2024, 16:06

Pieczarkowy pisze: a to co się działo w trakcie remontu pokazuje, że taksówkarze mogą robić co chcą, więc... :mrgreen:

Zgadzam się z Tobą, z tym jest problem
paww15
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 18 sty 2015, 17:14

Postautor: Pieczarkowy » 12 cze 2024, 15:30

:D

Obrazek

Obrazek

Zapomniałem wrzucić post - to z 29 maja. Za każdym razem, gdy korzystam z kolei, to albo nie działają schody, albo jakieś tablice są uszkodzone. Parę postów wcześniej było info o niedziałających windach... nie wiem czy coś się zmieniło od 21 marca. Windy działają?
Pieczarkowy
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 27 lut 2015, 18:25

Postautor: arek898 » 12 cze 2024, 16:22

Ja w ostatnim czasie dość często korzystałem z kolei i za każdym razem wszystko było sprawne (schody, windy i tablice) :)
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 lut 2022, 17:00

Re: Rzeszowskie Centrum Komunikacyjne

Postautor: maks » 26 cze 2024, 22:27

ZTM przyjęła nowy regulamin dotyczący opłat za parkowanie na parkingu Rzeszowskiego Centrum Komunikacyjnego.

https://supernowosci24.pl/aktualnosci/t ... rzeszowie/
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: flyRZE » 27 cze 2024, 12:50

Tak tylko dodam, że w ciągu roku na stacji Rzeszów Główny przybyło o 1,3 mln pasażerów więcej.
Rok 2022 to 4,4 mln
Rok 2023 to 5,7 mln
To drugi największy wzrost.

Największą dynamikę wzrostu w 2023 r. zanotowały Zielona Góra - wzrost 29,4 proc. w porównaniu z 2022 r., z tej stacji w ubiegłym roku skorzystało 2,8 mln osób. W Rzeszowie był to wzrost o 28,5 proc., tam wymiana pasażerska wyniosła 5,7 mln.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Re: Rzeszowskie Centrum Komunikacyjne

Postautor: pferd » 27 cze 2024, 14:11

maks pisze:
ZTM przyjęła nowy regulamin dotyczący opłat za parkowanie na parkingu Rzeszowskiego Centrum Komunikacyjnego.

https://supernowosci24.pl/aktualnosci/t ... rzeszowie/

wcale nie będzie tańsze, bo pierwszych 15 minut postoju będzie nadal bezpłatne, ale za każdą następną rozpoczętą godzinę trzeba będzie zapłacić 5 zł, obecne było to: 2 zł (od 16 do 30 minuty), a często jak czekałem na kogoś i pociąg się spóźniał parę minut, dopłacałem 2 złote i wyjeżdżałem teraz będzie trzeba dopłacić 5zł, więc teraz dopiero tam będą pustki, czas darmowy powinien być dłuższy, albo powinni zostawić te kolejne 15 minut za 2zł, ale jak to zawsze przekombinowali...
pferd
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 29 gru 2017, 13:37

Postautor: mariusz5 » 27 cze 2024, 16:04

Nikt tam auta nie stawia bo to bez sensu. Postawię tam auto na parę godzin i co, zapłacę tyle samo co w strefie, z tą różnicą że będę musiał dłużej iść bo wokół dworca nic nie ma, każdy kto kieruje się w tamtą część miasta stawia w galerii gdzie przez 3 godziny ma darmowy postój, a jak już musi to stawia normalnie w strefie. Parking jedyne komu służy to podróżnym, a przynajmniej mógłby służyć bo teraz nikt tam auta nie postawi w charakterze park&ride, bo ceny uniemożliwiają całodzienny postój. Więc zostaje odbieranie podróżnych z dworca przez inne osoby, bądź taksówki (które jednak i tak będą parkować przed wyjściem z przejścia podziemnego na chodniku (już zresztą mają nawet swój znak). Więc parking powstał ale będzie pusty jeszcze długie lata i nic się nie zmieni. Jedyna możliwość wykorzystania tego parkingu dla mnie to gdybym mógł z biletem kolejowym zakupić całodzienny bilet na parking, taki pakiet podróżnego za 20zł. Zaraz znaleźliby się chętni, a na parkingu stałoby więcej niż 3 auta.
mariusz5
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 07 cze 2020, 12:14

Postautor: Jaskobrot » 29 cze 2024, 19:33

Za 20 pln patking i bilet na przejazd... Za dlugo stales w :lol: sloncu.
Jaskobrot
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 sty 2017, 17:21

Postautor: mariusz5 » 06 lip 2024, 0:40

Powtórzę to samo co napisałem ale dla "myślących inaczej" i nieumiejących czytać rozwinę, w niektórych miastach w Polsce i za granicą zdarza się oferta gdzie jako podróżny posiadający bilet możemy wykupić całodzienny bilet na parking. Co stoi na przeszkodzie żeby taką funkcję miał parking w Rzeszowie skoro i tak stoi pusty. Przynajmniej ludzie którzy faktycznie chcą sobie polepszyć komfort podróży i przyjechać na dworzec autem a nie taksówką czy autobusem mieliby tę możliwość. Wiem że ja na pewno bym skorzystał gdybym chciał np. zamiast do Krakowa autem wybrać się pociągiem. Oczywiście najlepiej gdyby północną cześć dworca zagospodarować pod całodobowy P&R jak Bóg przykazał (a nie tylko całodzienny), tak jak jest w Tarnowie. Mam znajomych którzy zamiast kontynuować podróż przez Rzeszów wolą Tarnów właśnie przez ich parking, gdzie można podjechać i płynnie kontynuować podróż pociągiem (za marne 5zł/dobę). W tej chwili w Rzeszowie na dziko taką funkcję pełni parking przy szpitalu na północ od dworca, ale to się nijak ma do porządnego P&R gdzie nie strach zostawić auta. Już nawet małe miasteczka budują solidne parkingi z funkcją dla podróżnych, ten parking który powstał nie ma dla podróżnego żadnej funkcji poza postojem taksówek, i kiss and ride.
mariusz5
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 07 cze 2020, 12:14

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa