Kolej Wysokiej Prędkości (Ciąg nr 6 CPK - Rzeszów - Sanok)

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Kolej Wysokiej Prędkości (Ciąg nr 6 CPK - Rzeszów - Sano

Postautor: Hieronim_Berbelek » 06 lip 2024, 20:02

Nikoś pisze:Widać ze tempa propaganda w regionie robi swoje i to od lat :lol: czego skutkiem są takie a nie inne wyniki wyborcze. A potem lament że region pomijany
Jak nawet w mieście wojewódzkim wygrała obecna opozycja, to czemu rząd ma niby być hojny dla takiego regionu :lol:

Po to, zeby zyskac tu wyborców i przekonac ich do siebie :)... I zdetronizowac PiS na podkarpaciu i wygrywac wybory za wyborami(Ale im wystarczy tych 5 metropoli , plus może ściana zachodnia do tego ścianka wschodnia bedzie się wyludniać, i emigrować na scianke zachodnia). Pokazac... głosujecie na PiS i myslicie, ze tylko oni potrafia , my tez potrafimy :)
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: Steeler » 08 lip 2024, 10:53

Tusk ze swoją ekipą mógłby tu wybudować kosmodrom, dwie kolejne autostrady, kolej magnetyczną i dziesięć lotnik na prywatne samoloty, a i tak jego i pokrewne ugrupowania by nie zwyciężyły (tak samo zresztą, jak Kaczyński poczyniłby takowe inwestycje w woj. pomorskim). Ten region zawsze będzie bardziej sprzyjał ugrupowaniom konserwatywnym i populistycznym, i ci politycy doskonale o tym wiedzą, a czy jest sens poświęcać się skrajnościami o 3-4% poparcia więcej?

Inna sprawa, że to rząd Polski i powinien brać pod uwagę interes całego kraju. Nasza podkarpacka perspektywa jest nieco inna, bo czujemy (zasłużenie), że odstajemy od zachodniej części kraju i powinno się te nierówności zasypywać. Tylko, że przykład Niemiec pokazuje, że tych nierówności i tak nie da się zniwelować (u nas zresztą, mimo 20 lat członkostwa w UE i prowadzonej w niej polityki spójności, dzieje się dokładnie identycznie). Dlatego też - choć chciałbym, by do naszego regionu spływało jak najwięcej - mam tę świadomość, że Polskę napędzają głównie cztery koła: Warszawa, Śląsk-Kraków, Poznań-Wrocław i Trójmiasto. I to właśnie te ośrodki będą spijać najwięcej.
Awatar użytkownika
Steeler
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 cze 2014, 12:20

Postautor: Hieronim_Berbelek » 08 lip 2024, 11:26

Ja uwazam, ze PO wygra na Podkarpaciu, w Rzeszowie PiS zawsze przegrywa mniejsze miejscowosci zostały do przekonania, ale to jest process.... W Przyszłosci na podkarpaciu moze nie wygra juz PO jak równiez PiS, ale nie wygra partia bogo-ojczyznianie prawicowa. I to prawda nierówności rozwojowych nie da się zliwkidować ni to w Niemczech, ni to We Włoszech i nawet w USA tam są stany do początku istnienia USA które zawsze były biedne. Niemniej jednak, uważam że zwykły pospiech 140 km/h (nie wiem ile jeżdzą pośpieszne w Polsce) który zatrzymuje się na 3-4 stacjach do Warszawy mógły powstać. Są inwestycje z dupy jak lotnisko w Radomiu i Stacja Włoszczowa , ale są tez te które się udały. Tutaj nikt nie chce przedstawić danych i prognoz.. ale finalnie jakas linia łaczaca Wawe z Rze ma powstać więc powoli może będzie.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Nikoś » 08 lip 2024, 11:52

Czytanie ze zrozumieniem się kłania aż miło
Linia do warszawy centralnej jest tylko trzeba ją wyremontować, ale jak ktos piszę ze nie wie ile dziś jada pociagi pospieszne to o czym cala dyskusja
Region przez 20 lat i tak dostał mega duzo kasy z UE, tylko kwestia jak ta kasa była wydatkowana i na co
Olsztyn pokazał że kase można wykorzystać rozwojowo i postawił na tramwaj. Rzeszów miał bajkowe marzenia o kolejce gondolowej i latajacych dywanach :lol: tylko po co ? jedyne co miasto zrobił to wymieniło tabor i namalowało w ramach tego kilka buc pasów
Podkarpacie to nie pepek kraju, żeby non stop walic kase w ten region by przekonac i tak nie przekonany ale twardy elektorat konkurentów
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Hieronim_Berbelek » 08 lip 2024, 12:03

To ile jeżdżą pośpieszne w Polsce??? Jak wiesz możesz odpowiedzieć? Nie traktuje podkarpacia jako pempka w kraju. Nie wiem nic o latających dywanach, kolejką naziemną jeździłem w Dusseldorf tak sobie może być, problem do rozwiązania komunikacji miejskiej jest zawsze trudny... teraz jest inny prezydent to moze zejdzie z latających dywanów na ziemie. I zrobi tramwaje... już był jakiś szum o tramwaje w Rzeszowie, żeby robić. przynajmniej lokalna prasa rzucała jakieś wizualizacje. Olsztyn to nie jest rozwojowe miasto jak dla mnie, ma tramwaje ale one tam chyba była od bardzo dawna oni tylko chyba dobudowali linię i odświeżyli starą, czyli plany miasta już wcześniej uwzględniały tramwaja. To jest miasto 173 000 byłem tam na żeglówkach, ogólnie Warmia + Mazury to tylko turystyka, no może jeszcze rybołóstwo i turystyka wędkarska. Ale 3 miasta ściany wschodniej Lublin, Rzeszów, Białystko uważam, za bardziej rozwojowe. Problem komunikacji miejskiej to inny problem...rozwiązanie go jest trudne nie podejmuje się dyskusji czy lepszy tramwaj , buspas, parking kiss and ride, itd itp...

Zeby byc bardziej ścisłym i precyzyjnym to tutaj mamy mapę dotacji z UE , kto ile dostał:

https://mapadotacji.gov.pl/

Na 16 województ podkarpacie jest na 7 miejscu jeżeli chodzi od dotacje. Nie wiele wyprzedza Lubelskie , ale podlaskie juz bardzo.
Można szczegółowo sprawdzić , na jakie projekty szła kasa unijna dla każdego województwa.

Najwięcej dostało małopolskie,śląskie(gornośląskie) i mazowieckie, podkarpacie najwięcej ze ściany wschodniej. Ale całościowo, ze wszystkich województ to jest w środku stawki. Pośpieszne jeżdżą od 100 km/h 120 km/h .
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: jasiop » 08 lip 2024, 19:52

rzeszow-news.pl
".. W nowej koncepcji linii „Y” (Warszawa – Łódź – Wrocław / Poznań) Rzeszowa już nie ma, choć Donald Tusk ponad tydzień temu zapewniał, że „nikt o Rzeszowie nie zapomniał”."
Przecież w koncepcji Y nigdy nie było Rzeszowa ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Nikoś » 08 lip 2024, 22:47

W koncepcji Y nigdy, ale poprzednia władza poszła po bandzie i tamtej projekt do kosza. A w zamian projekt tzw. szprych :lol: dużej prędkości do portu w baranowie czyli spory kawał od warszawy. Ale tak to sprzedali w mediach że teraz lament bo nie będzie nic :lol:
Będzie i jest tylko wystarczy normalna trasa na 160km czyli tyle ile powinny wg założen i w wiekszosci jezdzi pospiechy na wyremontowanych trasach
Zamiast tego region upiera się przy jakieś futurystycznej wizji nowego łącznika koło Krosna, choć były tańsza i mniej inwazyjne. To samo dojazd do lotniska skopano - bo dojazd tylko od Rzeszowa, pociąg od Kolbuszowe nie ma szans na wjazd kieszeniowy
To nie sztuka mieć wysokie miejsce w rankingu dotacji i kasy jakiej się dostało, ale ważne to jak te fundusze się wydatkuje. Czy przynosi to kolejne korzyści tzw. pieniadz robi pieniadz,
A o tramwaju w Olsztynie to polecam poczytac co i jak, bo takich bzdur to dawno nie czytałem. :lol:
Bo miasto odbudowało po wielu latach od nowa sieć tramwajową, w ostatnim rozdaniu kasy z UE ją rozbudowało i są kolejne plany na dalszy rozwój sieci
Nikoś
Maniak
Maniak

Postautor: Hieronim_Berbelek » 08 lip 2024, 23:00

Znowu kłamiesz tramwaje w Olsztynie były już przed wojną planowane.

Haha nawet PiS chciał tramwajów w Rzeszowie, nawet nie wiedziałem o tym, myślałem że Pan Warchoł kiedyś reklamował kolejkę.

https://rzeszow-news.pl/rada-miasta-za- ... ele-warta/
Tutaj historia tramwaji w Olsztynie, miasto miało już linie planowane przed wojną, Rzeszów przed wojną to było miasteczko które nawet nie śniło o tramwajach o teraz trzeba jakoś te problemy rozwiązać. Zaprojektować linie tramwajowe hmmm... nie wiem... niby można by torowsiko na pasie jednym położyć... Przeprojektowac ruch uliczny... Olsztyn miał już łatwiej bo miał jakieś plany. Miałem kiedyś kolegę z Przeworska jego mama pracował w wydziale komunikacji i wiem, ze on jej nie raz pomagał liczyć samochody , poprostu zliczali ruch samochodowy... nie pamiętam właśnie do jakiś statystyk badań.... sam jestem ciekawy jak rozwiązą problem komunikacji w Rzeszowie.... Wjebać się z tramwajami, albo nie wiem budować estakady, albo tunele ...nie mam pojęcia, no ale nie o tym dyskusja ad meritum do kolejki wracamy 8-) .

tramwaje
Załączniki
Capture.PNG
tramwaje
Capture.PNG (518.86 KiB) Przeglądany 2148 razy
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Nikoś » 08 lip 2024, 23:36

I jak zwykle mieszasz fakty, byle wyszło na twoje
szkoda słow i tyle jeśli czytanie ze zrozumieniem to problem
Nikoś
Maniak
Maniak

Postautor: Hieronim_Berbelek » 08 lip 2024, 23:41

ok, kończe już wypowiedzi w tym temacie... :mrgreen: to mój ostarni post :!:

PS: Czytanie ze zrozumieniem to zawsze była moja bolaczka...
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy