To ile jeżdżą pośpieszne w Polsce??? Jak wiesz możesz odpowiedzieć? Nie traktuje podkarpacia jako pempka w kraju. Nie wiem nic o latających dywanach, kolejką naziemną jeździłem w Dusseldorf tak sobie może być, problem do rozwiązania komunikacji miejskiej jest zawsze trudny... teraz jest inny prezydent to moze zejdzie z latających dywanów na ziemie. I zrobi tramwaje... już był jakiś szum o tramwaje w Rzeszowie, żeby robić. przynajmniej lokalna prasa rzucała jakieś wizualizacje. Olsztyn to nie jest rozwojowe miasto jak dla mnie, ma tramwaje ale one tam chyba była od bardzo dawna oni tylko chyba dobudowali linię i odświeżyli starą, czyli plany miasta już wcześniej uwzględniały tramwaja. To jest miasto 173 000 byłem tam na żeglówkach, ogólnie Warmia + Mazury to tylko turystyka, no może jeszcze rybołóstwo i turystyka wędkarska. Ale 3 miasta ściany wschodniej Lublin, Rzeszów, Białystko uważam, za bardziej rozwojowe. Problem komunikacji miejskiej to inny problem...rozwiązanie go jest trudne nie podejmuje się dyskusji czy lepszy tramwaj , buspas, parking kiss and ride, itd itp...
Zeby byc bardziej ścisłym i precyzyjnym to tutaj mamy mapę dotacji z UE , kto ile dostał:
https://mapadotacji.gov.pl/Na 16 województ podkarpacie jest na 7 miejscu jeżeli chodzi od dotacje. Nie wiele wyprzedza Lubelskie , ale podlaskie juz bardzo.
Można szczegółowo sprawdzić , na jakie projekty szła kasa unijna dla każdego województwa.
Najwięcej dostało małopolskie,śląskie(gornośląskie) i mazowieckie, podkarpacie najwięcej ze ściany wschodniej. Ale całościowo, ze wszystkich województ to jest w środku stawki. Pośpieszne jeżdżą od 100 km/h 120 km/h .