[ul. Sikorskiego/Podkarpacka] Obwodnica Południowa

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: [ul. Sikorskiego/Podkarpacka] Obwodnica Południowa

Postautor: Grazzty » 25 sie 2024, 21:47

PanKrzychu pisze:A tak właściwie to czemu wybrano ten wariant trasy, a nie ten bardziej na południe? Mnie tam jakieś ptaki nie obchodzą, ale ten drugi potrzebowałby znacznie mniejszego mostu - nie byłby tańszy? Obecnie przebiega on przez najszersze miejsce. Chodziło o ilość domów do wyburzenia?

Zobacz jak most przy planowanym położeniu wpisuje się w kontynuację Żołnierzy 9 Dywizji Piechoty i połączenia z S19. Na Geoportalu miasta Rzeszów, po włączeniu warstwy "Sieci projektowane" oraz "Dodatkowe warstwy ZUD" widać bardzo dobrze planowany przebieg trasy. IMO - wygląda to sensownie chyba że jest Twoim zdaniem inna, warta rozważenia opcja?
Grazzty
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 16 maja 2024, 21:08

Postautor: PanKrzychu » 25 sie 2024, 22:19

To nie tak, że ja mam jakieś inne pomysły - przeczytałem ostatnio artykuł (o ten), gdzie są dwa warianty i zastanawiam się, dlaczego wybrano akurat ten, który jest na geoportalu. To, co mi się nasuwa, to ilość domów do wyburzenia, ale oficjalnej odpowiedzi nie znalazłem. Osobiście, jako kierowcy, nie robiłoby mi to różnicy, który wariant byłby zrealizowany - byle jak najszybciej.
20240804_rzeszow_obwodnica_4.jpg
20240804_rzeszow_obwodnica_4.jpg (290.2 KiB) Przeglądany 4047 razy
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Grazzty » 25 sie 2024, 22:50

No tak, ta opcja też jest moim zdaniem nie głupia i może kosztowo bardziej optymalna. Tak czy inaczej - ta część miasta potrzebuje połączenia z S19 i to baaaaaaaaardzo.
Grazzty
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 16 maja 2024, 21:08

Postautor: Pieczarkowy » 25 sie 2024, 23:12

Czy nie można zrobić zbiórki poparcia podpisów ZA tą obwodnicą? Przecież praktycznie cała Drabinianka i Budziwój by złożyły podpisy. Forum mogłoby wyjść z taką akcją - zyskałoby trochę rozgłosu. Wtedy ryk ludzi blokujących inwestycje byłby zablokowany przez większość popierającą ją. Prawie jak w referendum.
Pieczarkowy
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 27 lut 2015, 18:25

Postautor: PanKrzychu » 26 sie 2024, 0:16

https://www.petycjeonline.com/petycja

Let's go! Tylko najlepiej, jakby założył to właśnie ktoś z tamtych rejonów. Ja nawet z Rzeszowa nie jestem, to pijarowo raczej średni ze mnie adwokat tej sprawy :lol:
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: maks » 27 sie 2024, 15:29

Budowę tego mostu zapowiadano jeszcze w 2016, rok później inwestycja miała się rozpocząć, w 2019 r. miał być gotowy do użytku. Pomysłowi od początku towarzyszyły protesty ekologów. I tak jest do dziś.

https://nowiny24.pl/piekne-zielone-tere ... 3-18765881
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: Ole » 28 sie 2024, 9:17

Niestety szybciej niż 2035 nie widzę żeby miała powstać. Szkoda bo szansa była i pieniądze też ale zostały "przejedzone" na inne pikniki.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: maks » 19 lut 2025, 21:49

Radny Prawa i Sprawiedliwości Waldemar Kotula zapytał prezydenta Rzeszowa Konrada Fijołka o to co dalej z zapowiadaną od lat budową południowej obwodnicy.

https://czytajrzeszow.pl/?id=46299&idd=4&poz=ml0
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: HAZAK » 20 lut 2025, 9:22

Ale jak czytamy w artykule, Miasto specjalnie nie naciska w sądzie, to czego się spodziewać. Prezydent ma świadomość, że jak by sąd odblokował ZRID,to i tak miasto nie ma kasy na realizację tego zadania. Tak że aktualny stan rzeczy dla miasta jest wygodny do tłumaczenia.
HAZAK
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 03 sie 2015, 14:34

Postautor: PanKrzychu » 20 lut 2025, 14:54

Mi się wydaje oczywiste, że miasto dlatego nalega tak bardzo na ten most z Boguchwałą, żeby był na północ od Boguchwały, a nie na południe, bo uważają, że to załata sprawę obwodnicy południowej na jakiś czas. Czy załata, to ja nie jestem pewny.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy