Hehehe, teraz czekajmy na niusa o kolejce, bo od dłuższego czasu cisza
Akurat w tym wypadku jest inaczej, wiadomo od dawna, że kolejki w RZ nie będzie.
Hehehe, teraz czekajmy na niusa o kolejce, bo od dłuższego czasu cisza
PzD91 pisze:Hehehe, teraz czekajmy na niusa o kolejce, bo od dłuższego czasu cisza
Akurat w tym wypadku jest inaczej, wiadomo od dawna, że kolejki w RZ nie będzie.
porteño pisze:Nikt tego na sto procent nie wie. Ja cały czas mam nadzieję, że będzie.
Frodo907 pisze:porteño pisze:Nikt tego na sto procent nie wie. Ja cały czas mam nadzieję, że będzie.
Czy te minimum 300 mln wpłynie na zmniejszenie korków na Kwiatkowskiego i moście Karpackim?
Kwestie zazębiają się innymi tematami na tym forum.
porteño pisze:Oczywiście. Jeśli kolejkę puści się trasami niedublującymi istniejących ulic, stacje zlokalizuje w miejscach oddalonych od przystanków autobusowych, lecz w samym sercu większych blokowisk (czy to w środku Nowego Miasta, Drabinianki, czy nawet Budziwoju, jeśli jakieś inwestycje mieszkaniowe tam powstaną), skomunikuje się je z newralgicznymi punktami w centrum i jego okolicach (uczelnie, urzędy, galerie handlowe, dworce itd.), a ceny biletów zrówna z obecną komunikacją miejską, to jest duża szansa na powodzenie. Kolejka miałaby niemalże szybkość metra i nigdzie nie stałaby ani w korkach, ani na światłach. Kto by się nie skusił na dojazd do pracy czy szkoły ze swej dzielnicy w raptem kilka minut?
wogx pisze:Planowane trasy kolejki pokrywają się z trasą 0, która mimo częstych kursów nie rozwiązuje problemu korków na trasie południowej. Ewentualne koszty podnosi np. konieczność dwukrotnej przeprawy przez Wisłok. Odległości między przystankami są za małe by kolejka miała dużą przewagę nad ruchem naziemnym. Ile miejsca zajmuje tramwaj ze 100 pasażerami na pokładzie, a ile 100 osób w autach? W mieście to KM powinna mieć pierwszeństwo. Po torowisku (wbudowanym w jezdnię) auta też mogą jeździć.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości