To nie temat o tramwajach. Każdy kolejny kasuję !
Wracamy do tematu.
Od pewnego czasu różni politycy poruszają temat połączenia Rzeszowa z siecią szybkich kolei. Szkoda jednak, że dla większości środowisk politycznych tak istotny problem mieszkańców Podkarpacia jest ważny tylko wtedy, gdy staje się on medialny.
Dla mnie jako Posła ziemi Podkarpackiej wszystkie sprawy dotyczące tego regionu są równie ważne niezależnie od poziomu ich medialności. Dlatego jeszcze końcem maja złożyłem interpelację w sprawie uruchomienia szybkich połączeń kolejowych między Rzeszowem, a Warszawą przez Tarnobrzeg, Sandomierz i Radom
Warto jednak przyjrzeć się nieco bliżej, jak wygląda ta sprawa. Cały szum medialny wywołała mapka zawierająca połączenia programu „100min.”, na której brak stolicy Podkarpacia. Należy jednak podkreślić, że Rzeszów faktycznie nie znalazł się na trasie tego programu, jednak nie znaczy to, że linie kolejowe w tym mieście nie będą modernizowane.
Co więcej mogę zapewnić, że żaden z projektów modernizujących kolej na Podkarpaciu nie został i nie zostanie wstrzymany. Takie zapewnienia dostałem 4 lipca, gdy razem z Wiceprezydentem Miasta Rzeszowa Grzegorzem Wroną w Ministerstwie Infrastruktury spotkałem się z Sekretarzem Stanu, Pełnomocnikiem Rządu do spraw Centralnego Portu Komunikacyjnego Maciejem Laskiem oraz Podsekretarzem Stanu Piotrem Malepszakiem.
Tak na koniec w ramach ciekawostki warto wspomnieć, że według planów poprzedniego rządu połączenie Rzeszowa z siecią CPK miało nastąpić dopiero w latach 2046-2048, jednak mimo tak późnego terminu realizacji inwestycji nadal istniało ryzyko opóźnienia całości przedsięwzięcia.
Do tej pory mówiono bardzo dużo o liniach na 250 km/h, czy na 300 km/h.
Projekt PiSu zakładał kolej na 200km/h z możliwością podniesienia do 250km/h
JEST KONKRET W SPRAWIE CPK
Ruszyła bardzo obszerna strona Horyzontalnego Rozkładu Jazdy, jest nowa mapa.
To konkretne założenia przyszłości polskiej kolei, które opracowano przez ostatnie lata w spółce CPK po urealnieniu.
PanKrzychu pisze:Info o 'Y' było takie, że realizacja jest na 250km/h ...
W przypadku nowobudowanych linii dużych prędkości – w pierwszej kolejności między Warszawą i Łodzią, później m.in. do Wrocławia i Poznania – założonym standardem początkowym będzie ich przystosowanie do prędkości 250 km/godz., z parametrami technicznymi umożliwiającymi ewentualne późniejsze podniesienie tych prędkości.
Dofinansowany z UE odcinek to częścią linii kolejowej nr 85, czyli „szprychy” CPK nr 9, która połączy Warszawę i Łódź z Wrocławiem i Poznaniem. W pierwszym etapie pociągi jadące tą trasą będą mogły rozpędzać się do 250 km/h (taka będzie prędkość eksploatacyjna), a docelowo nawet 350 km/h (to prędkość projektowa).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości