[ul. Graniczna] Nova Graniczna (Developres)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Graniczna] Nova Graniczna (Developres)

Postautor: lokatorRz » 12 mar 2025, 19:03

A kiedy zaczęli je sprzedawać, ja chyba podpisałem umowe w 2022 jak nie wcześniej już mi się nie chce patrzeć na umowe. Na początku był problem z uzyskaniem pozwolenia co im zajęło jakieś 1,5 roku a teraz to.
Teraz mam wrażenie, że jakoś dziwnie Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego czeka az developer się wywiąże z umowy zrobienia chodnika.
To nie jest moje pierwsze mieszkanie i jakoś dziwnie tym razem trzeba czekać aż pół roku.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2025, 19:05 przez lokatorRz, łącznie zmieniany 1 raz
lokatorRz
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 16 sty 2017, 19:23

Postautor: pisul » 12 mar 2025, 19:22

DevelopRes w rejonie ul. Granicznej planuje budowę osiedla „Nova Graniczna”. Ma tutaj ma stanąć sześć bloków. Deweloper zwrócił się do miasta w prośbą o skomunikowanie osiedla z ul. Graniczną, jednak miasto odmówiło. Wtedy zadeklarował poszerzenie ul. Granicznej.

Deweloper przekaże miastu 334 tys. zł na wykup działek na ul. Granicznej pod drogę, którą na własny koszt będzie poszerzał. To efekt umowy zawartej z miastem w lipcu ubiegłego roku.

Szczegółowa umowa w tej sprawie została podpisana w lipcu ubiegłego roku. Na jej podstawie deweloper ma 24 miesiące na sporządzenie dokumentacji projektowej a następnie 12 miesięcy na wykonanie inwestycji. DevelopRes zobowiązał się także pokryć koszty wykupu działek niezbędnych na poszerzenie wspomnianej ul. Granicznej. Na ten cel przekazał miastu 334 tys. zł.

We wtorek na sesji Rady Miasta Rzeszowa w trakcie zmian budżetowych przyjęto uchwałę dotyczącą przekazanych miastu pieniędzy przez DevelopRes.

- Ta ulica jest obecnie zbyt wąska, aby zwiększyć na niej ruch. Deweloper zaproponował, więc, że rozbuduje ulicę Graniczną na odcinku od al. Powstańców Warszawy do ul. Cichej, opracuje dokumentację oraz przekaże pieniądze na wykup działek, aby ją poszerzyć. Zgodziliśmy się na te propozycje. Od podpisania umowy deweloper ma 36 miesięcy na realizację inwestycji. W pierwszych 24 miesiącach ma przygotować dokumentację projektową, zaś w pozostałych dwunastu miesiącach ją zrealizować. Całość sfinansuje podmiot prywatny, co pozwoli miastu zachować oszczędności - wyjaśnia Artur Gernand z kancelarii prezydenta Rzeszowa...
źródło: https://nowiny24.pl/deweloper-poszerzy- ... 4-17568971

Sam zaprojektuje, sam opłaci prace drogowców, sam zapłaci odszkodowania za cudze działki! Wyręcza leniwy ratusz żeby było jak Pan Bóg przykazał.
Ja gdybym wiedział że za moją pracę spotka mnie krytyka takim ludziom bym jak prezydent Warszawy dojście do szaletu miejskiego trociną wysypał! Niektórym naprawdę nie dogodzi.

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: littlemonster00 » 13 mar 2025, 2:19

Leć całować po stopach, a nie postujesz głupie memy!
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: a1chemik » 13 mar 2025, 13:37

pisul pisze:
DevelopRes w rejonie ul. Granicznej planuje budowę osiedla „Nova Graniczna”. Ma tutaj ma stanąć sześć bloków. Deweloper

Sam zaprojektuje, sam opłaci prace drogowców, sam zapłaci odszkodowania za cudze działki! Wyręcza leniwy ratusz żeby było jak Pan Bóg przykazał.
Ja gdybym wiedział że za moją pracę spotka mnie krytyka takim ludziom bym jak prezydent Warszawy dojście do szaletu miejskiego trociną wysypał! Niektórym naprawdę nie dogodzi.

W końcu ktoś wymusił na deweloperze, że należy do swoich inwestycji ponieść też koszt dojazdu a nie całość zrzucić na miasto. Ciesze się że wracają w końcu te praktyki które były w mieście na początku rządów TF.
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 29 cze 2018, 14:46

Postautor: ETernit » 13 mar 2025, 14:12

Myślisz, że deweloper wyłożył kasę z swojej kieszeni?
Zamiast z podatków, płacą kupujący lokale mieszkalne.
ETernit
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 15 paź 2015, 18:53

Postautor: a1chemik » 13 mar 2025, 14:20

Lepiej że płacą tamtejsi kupujący lokale mieszkalne niż ja w podatkach z drugiego końca miasta.
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: pisul » 18 mar 2025, 22:58

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: pisul » 12 kwie 2025, 18:57

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: rafik » 14 kwie 2025, 9:34

a1chemik pisze:
pisul pisze:
DevelopRes w rejonie ul. Granicznej planuje budowę osiedla „Nova Graniczna”. Ma tutaj ma stanąć sześć bloków. Deweloper

W końcu ktoś wymusił na deweloperze, że należy do swoich inwestycji ponieść też koszt dojazdu a nie całość zrzucić na miasto. Ciesze się że wracają w końcu te praktyki które były w mieście na początku rządów TF.

Jakieś przykłady?
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

Postautor: a1chemik » 14 kwie 2025, 13:29

Przebudowa skrzyżowania przy Tesco podczas budowy Tesco np. X lat temy to było ale jednak,

Przebudowana skrzyżowania na Krakowskiej podczas budowy Galerii Nowy Świat,

więcej teraz mi nie przychodzi do głowy, ale przy budowie Reala też był obowiązek przebudowy części układu drogowego przez inwestora, tak samo było podczas budowy Plazy.
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane