[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: Archi » 09 cze 2016, 15:12

Dzisiaj dzwoniłem do Metalowca i mój czynsz wyniesie ok. 300 zł. Mieszkanie 55 m2, bez miejsca postojowego, 2 osoby, po 3m3 wody na osobę, zaliczka na ogrzewanie.
Archi
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2016, 16:29

Postautor: NM. » 09 cze 2016, 15:20

Czy moge zapytac kto pokryje koszty (np. wody, prad - z ktorych korzystaja, czy beda jeszcze korzystac pracownicy budujacy blok?). Czy koszty te beda pokryte przez wykonawce czy przez przyszlych mieszkancow? Bardzo prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje za odpowiedz.
NM.
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 28 lis 2015, 23:57

Postautor: Buka » 09 cze 2016, 15:50

Ok, jest dla mnie zagadką dlaczego mając mniejszy metraż płacę więcej (49 m - 330 złotych). Owszem, mam miejsce postojowe - ale to wydatek 21,5. Chyba przestanę tu wchodzić, szkoda się denerwować :)
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

Postautor: Oliwka » 09 cze 2016, 20:33

Buka może Ci policzyli 5m3 na osobę zaliczki na wodę ;)

Z tego co widzę bez konkretnego spotkania z Metalowcem chyba się nie obejdzie :D każdy tu pisze coś innego
Oliwka
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 13 sty 2016, 5:31

Postautor: pisul » 09 cze 2016, 20:43

Twardo obstajcie przy swoim ;) Jeśli pielęgniarkom w Centrum Zdrowia Dziecka udało się utargować podwyżkę o 300 zł mimo długu szpitala 330 mln(!)
... to i tu przy kilkuset nowych mieszkańcach osiedla i takiej ogromnej ilości ludzi powinni opuścić ceny. Chociaż o troszke
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Anna » 09 cze 2016, 21:42

sewkol pisze:
Nasz Gaj pisze:Anna - Gwarancji nigdy nie ma, ale podpisując umowę przyjmujecie konkretne warunki i aby je zmienić też wymagane jest podpisanie nowej umowy lub aneksowanie poprzedniej ;)

A na jaki okres są podpisywane umowy? No i trzeba zwrócić uwagę, że na początku to wszystkie naprawy/poprawki i tak idą z gwarancji wykonawcy, więc opłaty później na pewno zostaną podniesione. Kwestia kiedy i o ile?

Mnie zastanawia bardziej coś innego - duże koszty "początkowe", niezależne od powierzchni mieszkania, przy zerowej powierzchni mieszkania, 0 osób i bez miejsca postojowego do zapłaty będzie i tak ok. 115zł. Miejsce postojowe - koszt miesięcznie 21,50.

I moje wyliczenia:
  1. Mieszkanie 35 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 295zł
  2. Mieszkanie 70 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 386zł
  3. Mieszkanie 105 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 478zł

Założyłem: 3 kubiki wody na osobę/miesiąc w cenie 8,08zł/kubik i opłata abonamentowa 6,93zł, 2 wodomierze.
    Przy założeniu zużycia wody 5 kubików na osobę/miesiąc trzeba dodać do tego jeszcze 32zł.

Wiem, że prosto nie da się tego wyliczyć przez czystą proporcję, ale mieszkanie 300% większe, czynsz 60% większy? Odliczając miejsce postojowe, pozostałe warunki takie same różnica w opłatach 67%.

A co jeszcze z podatkami?

Brat w nowych blokach, oddanych w tym roku na Paderewskiego, zarządzanych przez MZBM płaci 220 zł za 45 metrów przy 1 osobie, bez garażu i wind. U nas wyszłoby 266zł (257 odliczając windę). No to mała różnica 21% (17 odliczając windę).

Na koniec humorystycznie: windy też powinny być liczone proporcjonalnie w zależności od piętra ;)

Gdyby kogoś interesowało mogę podesłać małego excela do wyliczenia własnych opłat na podstawie swoich warunków i założeń...

SK

Ja poproszę o exela ;)
No i ciekawe skąd te różnice w wyliczeniach pomiędzy spółdzielnią a mieszkańcami...

Zastanawiam się że wszyscy moi znajomi którzy odbierają nowe mieszkania w ostatnim czasie u różnych deweloperów mają MZBM a nikt nie wybrał Metalowca...
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

Postautor: emi » 09 cze 2016, 21:59

Przestajemy gdybac trzeba się spotkać ustanowić wspólnotę i ustalić konkrety!
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

Postautor: Buka » 09 cze 2016, 22:34

Na 5 kubików wyliczyli nam 370, więc 330 to standardowe 3. Coraz mniej z tego rozumiem i zaczynam się nieco denerwować. Inna sprawa, że jestem zdania, że na tym etapie, kiedy nie zawiązała się wspólnota nie jesteśmy w stanie podjąć żadnej decyzji. Dajmy im nieco czasu, monitorujmy ich i opłaty i traktujmy to co zrobią jako punkt odniesienia. Z czynszem/ich wyliczeniami możemy spokojnie podejść do innych spółdzielni i po roku zrobić konfrontację i spotkanie wspólnoty z głosowaniem. Umowę już podpisaliśmy, więc chcę im dać jakiś kredyt zaufania, ale denerwują mnie te różne wyliczenia.
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

Postautor: sewkol » 10 cze 2016, 7:50

Anna pisze:Ja poproszę o exela ;)
No i ciekawe skąd te różnice w wyliczeniach pomiędzy spółdzielnią a mieszkańcami...

Zastanawiam się że wszyscy moi znajomi którzy odbierają nowe mieszkania w ostatnim czasie u różnych deweloperów mają MZBM a nikt nie wybrał Metalowca...

Poszedł na maila.
Mam nadzieję że II czy III etap nie jest skazany na Metalowca...

SK
sewkol
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 22 lut 2016, 19:47

Postautor: Anna » 10 cze 2016, 9:33

sewkol pisze:
Anna pisze:Ja poproszę o exela ;)

Poszedł na maila.
Mam nadzieję że II czy III etap nie jest skazany na Metalowca...

SK

Jeżeli pierwszy etap pójdzie pod Metalowca to Ii i III też bo zaczną się przepychanki ze sprzątaniem i utrzymaniem części wspólnych!! :(

Dziś się dowiedziałam że Metalowiec ma jedno konto bankowe dla wszystkich wspólnot i mieszkańców którymi administruje... :shock:
Jeżeli to prawda to nie fajnie...
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane