[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: Buka » 08 cze 2016, 11:24

Przed chwilą dzwoniłem do spółdzielni i podałem swoje dane. Ma oddzwonić ktoś za parę minut i podać mi przybliżony czynsz. Miło, że jest taka możliwość. Pan twierdził, że podają wartość ogrzewania w przybliżeniu, sugerując się opłatami za porównywalny budynek, który obsługują.

I mam odpowiedź: szacunkowo podano mi dwie wersje. 330 i 370 złotych. Wyliczone na 49 metrów, dwie osoby. Nie mam pojęcia jak z funduszem remontowym.
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

Postautor: emi » 08 cze 2016, 12:08

Buka pisze:Przed chwilą dzwoniłem do spółdzielni i podałem swoje dane. Ma oddzwonić ktoś za parę minut i podać mi przybliżony czynsz. Miło, że jest taka możliwość. Pan twierdził, że podają wartość ogrzewania w przybliżeniu, sugerując się opłatami za porównywalny budynek, który obsługują.

I mam odpowiedź: szacunkowo podano mi dwie wersje. 330 i 370 złotych. Wyliczone na 49 metrów, dwie osoby. Nie mam pojęcia jak z funduszem remontowym.
to jak tobie już tyle wyszło za 49 m a kilka postów wcześniej NG udowadniają że za 62 m tyle wyjdzie to coś tu jest nie tak
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

Postautor: emi » 08 cze 2016, 12:21

Wsumie to też zadzwoniłam i korygująca to co napisało NG za mieszkanie 62 m z miejscem postojowych czynsz będzie wynosił minimum 401 zł pod warunkiem że nie wykorzystamy więcej wody i ogrzewania a nie tak jak to napisał developer 375 zł
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Buka » 08 cze 2016, 12:47

To co mi podali zawiera opłatę za ciepło/wodę. To są szacunki, nie mam zamiaru się tym emocjonować. Jeżeli spółdzielnia będzie rzetelnie dbać o budynek to nie mam z takimi opłatami problemu.
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

Postautor: Anna » 08 cze 2016, 13:33

Nasz Gaj pisze:Dla uściślenia w podanym powyżej koszcie ok. 250 zł stanowi zaliczka na media (wodę i ciepło) - ostatecznie rozliczana zgodnie z fizycznym zużyciem (tak jak pisaliśmy wcześniej zużycie wody możesz sobie zmniejszyć jeżeli uważasz, że 5m3 to zbyt dużo na osobę - powyższa kwota dot. 2 osób).

Nie zapominajcie, że każdy blok jest inny.
emi czy w tym bloku, w którym mieszkasz są windy, garaż podziemny itp. ?

Każdy budynek charakteryzuje się swoimi kosztami. Co więcej zarządca ma obowiązek rozliczyć się ze wspólnotą z pobranych zaliczek na utrzymanie budynku, zatem pobrana zaliczka nie jest od razu kosztem! A spotkanie z Metalowcem odbyło się przy okazji spotkania z Lokatorami z Budynku A i B być może jeszcze zanim emi do nas dołączyłaś.

Dla osób, które nie są jeszcze w temacie - za administrowanie w przypadku bud. A i B Metalowiec ustalił następujące opłaty:
- 0,55 zł/m2/m2 - lokal mieszkalny;
- 5,50 zł/szt./m-c - miejsce postojowe

I to będzie jego wynagrodzenie - z tego co się orientujemy standardowa stawka w okolicy wynosi ok. 1 zł/m2 ...

Pozdrawiamy

Mam pytanie co do wysokości opłat za administrowanie.
Czy jest jakaś gwarancja że za rok lub dwa ta kwota nie wyniesie 1 zł /m2 ?
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

Postautor: Nasz Gaj » 08 cze 2016, 16:18

Anna - Gwarancji nigdy nie ma, ale podpisując umowę przyjmujecie konkretne warunki i aby je zmienić też wymagane jest podpisanie nowej umowy lub aneksowanie poprzedniej ;)

emi - nie wiem skąd wynika rozbieżność - wczoraj Prezes uzyskał odpowiedź taką jak napisaliśmy na forum. Przypuszczam, że nie dostało wtedy doliczone m.postojowe

Pozdrawiamy
Ostatnio zmieniony 09 cze 2016, 12:55 przez Nasz Gaj, łącznie zmieniany 2 razy
Nasz Gaj
Deweloper
Deweloper

Na forum od: 18 mar 2015, 13:04

Postautor: vicomte » 08 cze 2016, 17:19

Sasiedzi z drugiego etapu- juz wkrotce bedziecie mogli zobaczyc swoje okna :)
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: sewkol » 09 cze 2016, 9:31

Nasz Gaj pisze:Anna - Gwarancji nigdy nie ma, ale podpisując umowę przyjmujecie konkretne warunki i aby je zmienić też wymagane jest podpisanie nowej umowy lub aneksowanie poprzedniej ;)

A na jaki okres są podpisywane umowy? No i trzeba zwrócić uwagę, że na początku to wszystkie naprawy/poprawki i tak idą z gwarancji wykonawcy, więc opłaty później na pewno zostaną podniesione. Kwestia kiedy i o ile?

Mnie zastanawia bardziej coś innego - duże koszty "początkowe", niezależne od powierzchni mieszkania, przy zerowej powierzchni mieszkania, 0 osób i bez miejsca postojowego do zapłaty będzie i tak ok. 115zł. Miejsce postojowe - koszt miesięcznie 21,50.

I moje wyliczenia:
  1. Mieszkanie 35 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 295zł
  2. Mieszkanie 70 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 386zł
  3. Mieszkanie 105 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 478zł

Założyłem: 3 kubiki wody na osobę/miesiąc w cenie 8,08zł/kubik i opłata abonamentowa 6,93zł, 2 wodomierze.
    Przy założeniu zużycia wody 5 kubików na osobę/miesiąc trzeba dodać do tego jeszcze 32zł.

Wiem, że prosto nie da się tego wyliczyć przez czystą proporcję, ale mieszkanie 300% większe, czynsz 60% większy? Odliczając miejsce postojowe, pozostałe warunki takie same różnica w opłatach 67%.

A co jeszcze z podatkami?

Brat w nowych blokach, oddanych w tym roku na Paderewskiego, zarządzanych przez MZBM płaci 220 zł za 45 metrów przy 1 osobie, bez garażu i wind. U nas wyszłoby 266zł (257 odliczając windę). No to mała różnica 21% (17 odliczając windę).

Na koniec humorystycznie: windy też powinny być liczone proporcjonalnie w zależności od piętra ;)

Gdyby kogoś interesowało mogę podesłać małego excela do wyliczenia własnych opłat na podstawie swoich warunków i założeń...

SK
sewkol
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 22 lut 2016, 19:47

Postautor: emi » 09 cze 2016, 9:56

No wkoncu ktoś kto zauważył że chcą z nas zdzierac kasę jeszcze prąd trzeba doliczyć i uzbiera się niezła sumka
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: _ac » 09 cze 2016, 11:42

sewkol pisze:Mnie zastanawia bardziej coś innego - duże koszty "początkowe", niezależne od powierzchni mieszkania, przy zerowej powierzchni mieszkania, 0 osób i bez miejsca postojowego do zapłaty będzie i tak ok. 115zł. Miejsce postojowe - koszt miesięcznie 21,50.

SK

Dzięki za podsumowanie :) Mnie właśnie też zastanawiają te sporo koszty początkowe - szczególnie, że budynek jest na gwarancji przez kilka następnych lat.
_ac
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 26 kwie 2016, 13:50

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane