Nasz Gaj pisze:Anna - Gwarancji nigdy nie ma, ale podpisując umowę przyjmujecie konkretne warunki i aby je zmienić też wymagane jest podpisanie nowej umowy lub aneksowanie poprzedniej

A na jaki okres są podpisywane umowy? No i trzeba zwrócić uwagę, że na początku to wszystkie naprawy/poprawki i tak idą z gwarancji wykonawcy, więc opłaty później na pewno zostaną podniesione. Kwestia kiedy i o ile?
Mnie zastanawia bardziej coś innego - duże koszty "początkowe", niezależne od powierzchni mieszkania, przy zerowej powierzchni mieszkania, 0 osób i bez miejsca postojowego do zapłaty będzie i tak ok. 115zł. Miejsce postojowe - koszt miesięcznie 21,50.
I
moje wyliczenia:
- Mieszkanie 35 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 295zł
- Mieszkanie 70 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 386zł
- Mieszkanie 105 metrów, 2 osoby i garaż - ok. 478zł
Założyłem: 3 kubiki wody na osobę/miesiąc w cenie 8,08zł/kubik i opłata abonamentowa 6,93zł, 2 wodomierze.
Przy założeniu zużycia wody 5 kubików na osobę/miesiąc trzeba dodać do tego jeszcze 32zł.
Wiem, że prosto nie da się tego wyliczyć przez czystą proporcję, ale mieszkanie 300% większe, czynsz 60% większy? Odliczając miejsce postojowe, pozostałe warunki takie same różnica w opłatach 67%.
A co jeszcze z podatkami?
Brat w nowych blokach, oddanych w tym roku na Paderewskiego, zarządzanych przez MZBM płaci 220 zł za 45 metrów przy 1 osobie, bez garażu i wind. U nas wyszłoby 266zł (257 odliczając windę). No to mała różnica 21% (17 odliczając windę).
Na koniec humorystycznie: windy też powinny być liczone proporcjonalnie w zależności od piętra

Gdyby kogoś interesowało mogę podesłać małego excela do wyliczenia własnych opłat na podstawie swoich warunków i założeń...
SK