emi pisze:Gdyby było wiadome kiedy mogę je odebrać byłabym szczęśliwa al tu nikt nie potrafi tego określić developer odsyła do kierownika budowy a ten do developera i niech mi nikt nie mówi że się nie dopominam o zrobienie tego bo dzwonie prawie codziennie i pisze pisma i maile mają to w d..... a pleśń się poszerza i jest wesolo
vicomte pisze:Deweloper jest obowiązany dostarczyć rzecz wolną od wad i ponosi odpowiedzialność za wszelkie ewentualne wady. Nie może także bronić się, że prace wykonawcze prowadziła inna firma, gdyż zgodnie z art. 474 k.c. -dłużnik odpowiedzialny jest jak za własne działania lub zaniechania za działania i zaniechania osób, z których pomocą zobowiązanie wykonuje, jak również osób, którym wykonanie zobowiązania powierza. W okresie rękojmi i gwarancji, o ile wadę zgłosimy w terminie, też domagamy się jej usunięcia od dewelopera (a on oczywiście od wykonawcy). W praktyce jednak częste są próby deweloperów zasłanianiem się twierdzeniem, że wady czy niedoróbki powstały nie z ich winy. Ale chyba grubo przesadzasz, oceniając na podstawie zdjęć na forum. Daj szansę naszemu deweloperowi. Budowa szła w okresach dużej wilgotności, być może stropy są z betonu komórkowego, który zebrał jej dużo. Literatura fachowa mówi, że zastosowanie izolacji termicznych w postaci wełny mineralnej w połączeniu z wyprawami tynkarskimi o małych oporach dyfuzyjnych sprzyja przyspieszaniu wysychania ścian. Ale już zastosowanie izolacji termicznej w postaci styropianu powoduje radykalne zmniejszenie oddawania wilgoci na zewnątrz budynku. Praktycznie cały proces wysychania następuje do wnętrza budynku powodując pogorszenie się mikroklimatu pomieszczeń. Stąd przez pierwsze dwa lata po wzniesieniu budynku wilgotność w pomieszczeniach może być wyższa niż wynikałoby to tylko z normalnego użytkowania. Trzeba dbać wtedy o wietrzenie pomieszczeń mieszkalnych, powinno pomóc.
emi pisze:Nad oknem to tylko mokra plama. Nie wiem co to znaczy oddylatowane? Z informacji od developera stoi już urządzenie do osuszania więc mam nadzieję że problem się skończył
Wróć do Inwestycje zrealizowane
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości