[ul. Wywrockiego] Wywrockiego 11 (HEGRA)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Wywrockiego] Wywrockiego 11 (HEGRA)

Postautor: Jacob98 » 05 cze 2024, 16:13

Czyli odbiory mieszkan planowanie są po realizacji nasadzeń całej zieleni np we wrześniu tak? Czy PNU dostaną teraz w czerwcu/lipcu?
Jacob98
Świeżak

Na forum od: 05 cze 2024, 15:53

Postautor: HegraDeweloper » 07 cze 2024, 10:04

Jacob98 pisze:Czyli odbiory mieszkan planowanie są po realizacji nasadzeń całej zieleni np we wrześniu tak? Czy PNU dostaną teraz w czerwcu/lipcu?

Pozwolenie na użytkowanie zdecydowanie wcześniej. Na ten moment jesteśmy na "ostatniej prostej" i w posiadaniu niezbędnych do tego dokumentów.
Według dokumentacji i prospektu informacyjnego realizacja nasadzeń całej zieleni nie jest tutaj wymogiem do odebrania budynku, nasadzenia będą miały miejsce około sierpnia.
HegraDeweloper
Świeżak

Na forum od: 17 kwie 2024, 10:16

Postautor: windbiker » 08 lip 2024, 11:30

Czyli deweloper najpierw przekaże lokale właścicielom, a później wykona zagospodarowanie terenu? Jest to gdzieś uregulowane w umowie? Czy to zwykła obietnica przed zakupem, a później trzeba będzie się latami prosić o trawnik czy choćby ławkę przed budynkiem? Ciekawe dlaczego tak dziwnie długo ciągnie się ta budowa? Jest tu może jakiś kupujący? Ciekawi mnie jak deweloper to tłumaczy. Budynek wciąż ogrodzony, tabliczka, że budowa wisi, a ogłaszają się, że mieszkania gotowe do odbioru. PNU już jest? Ktoś wie?
windbiker
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 maja 2024, 13:00

Postautor: Ryba » 09 lip 2024, 8:04

Ogrodzenie jest, ale nie wszędzie i dostęp do klatki jest nieograniczony. Coraz więcej lokali jest już wykończonych: pojawiają się rolety lub zaświecone światło ;)
Ryba
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 26 sty 2015, 0:48

Postautor: Jacob98 » 09 lip 2024, 10:51

Znajomy w Lublinie czekał na odbiór mieszkania, bo miasto nie chciało wydać PNU z powodu małej ilości zieleni, a tutaj ich to nie obowiązuje? Z tego co mi wiadomo, lokale miały być gotowe w lipcu 23r, więc mają ładne opóźnienie... rok czasu i nadal w budowie. Pytanie właśnie co jest nie tak, skoro budynek wygląda na ukończony już ponad 2 miesiące temu, a nadal nie jest odebrany? Czyżby były jakieś zastrzeżenia z urzędu odnośnie PNU? Ciekawe właśnie jakie odpowiedzi dają kupującym, bo jest masa deweloperów na rynku, którzy zaczęli stawiać o wiele większe inwestycje w późniejszym czasie i już dawno są ukończone.
Jacob98
Świeżak

Na forum od: 05 cze 2024, 15:53

Postautor: windbiker » 13 lip 2024, 11:24

Hegra Deweloper początkiem roku dostał Orła "Wprost" w kategorii Deweloper Regionu. Czy naprawdę ta nagroda jest adekwatna do działalności firmy?
Budowa przy Wywrockiego 11 jest reklamowana jako premium. Poza ciekawą bryłą i kosmiczną ceną budynek niczym specjalnym się nie wyróżnia. Do tego roczne opóźnienie i kombinacje z planami oddawania mieszkań przed wykonaniem zagospodarowania terenu. No, trochę słabo to wygląda. Gdzie ten najwyższy standard? Światła w oknach? Czyli ludzie mieszkają w nieoddanym budynku? Gdzie jest Nadzór Budowlany? Bardzo dziwne, że nie ma jeszcze PNU, od kilku miesięcy budowa wydaje się być zakończona. Może jest jakiś problem formalny, który blokuje uzyskanie pozwolenia?
windbiker
Początkujący
Początkujący

Postautor: internetowy » 13 lip 2024, 14:03

Sam zakupiłem u nich mieszkanie dla syna, syn jest w kontakcie z deweloperem. Przesunęły się terminy otrzymania PNU, przez co też przesunęły się też wizyty u notariusza i przekazanie własności. Dla nas nie robi to problemu, dobrze że deweloper przekazał klucze to można sobie mieszkanie wykańczać… Deweloper mógłby jedynie sam informować czym jest to spowodowane to opóźnienie.

Wydaje mi się że nikt jeszcze nie mieszka w bloku, liczniki nie są przepisane, nie ma internetu, cały czas ktoś coś robi na korytarzach. Prąd budowlany jest dosyć drogi..
internetowy
Świeżak

Na forum od: 13 lip 2024, 13:56

Postautor: bulka100 » 16 lip 2024, 12:18

windbiker pisze:Hegra Deweloper początkiem roku dostał Orła "Wprost" w kategorii Deweloper Regionu. Czy naprawdę ta nagroda jest adekwatna do działalności firmy?
Budowa przy Wywrockiego 11 jest reklamowana jako premium. Poza ciekawą bryłą i kosmiczną ceną budynek niczym specjalnym się nie wyróżnia. Do tego roczne opóźnienie i kombinacje z planami oddawania mieszkań przed wykonaniem zagospodarowania terenu. No, trochę słabo to wygląda. Gdzie ten najwyższy standard? Światła w oknach? Czyli ludzie mieszkają w nieoddanym budynku? Gdzie jest Nadzór Budowlany? Bardzo dziwne, że nie ma jeszcze PNU, od kilku miesięcy budowa wydaje się być zakończona. Może jest jakiś problem formalny, który blokuje uzyskanie pozwolenia?

Też kupiłam tam mieszkanie , jestem w trakcie wykończenia i nie zgodzę się trochę bo jest wybudowany inaczej niż te które oglądałam wcześniej jak szukałam na tym czy innym osiedlu dużo udogodnień piękne wnętrza w końcu coś innego niż płytka na tarasach i zrobiły na mnie osobiście wrażenie . ekipa od wykończeń nawet zwróciła uwagę dobre są materiały ale przedłuża im się Z tego co mówią kończą poprawki po wizycie strażaka a resztę dokumentów mają na złożenie o pozwolenie i zobaczymy prace nie są jeszcze zakończone do końca robią obicia przy windzie i brakuje betonu na ścianach
bulka100
Świeżak

Na forum od: 16 lip 2024, 11:43

Postautor: windbiker » 23 lip 2024, 10:18

Jeżeli ktoś pisze o wysokim standardzie, patrzę na całokształt. Opóźnienie ogromne, a deweloper nie podaje kupującym powodów, zastrzeżenia ze strony Inspektora Państwowej Straży Pożarnej. Pozytywna opinia PSP jest jedną z najważniejszych, jeżeli chodzi o uzyskanie PNU. Deweloper nie zna przepisów, czy myślał, że fuszera przejdzie? Dopóki nie ma PNU, nikt spoza pracowników nie ma prawa się pałętać po terenie, nie można przekazywać kluczy, a o mieszkaniu nie powinno być mowy. A chyba jednak ktoś tam mieszka? Niedoróbki w częściach wspólnych po takim czasie też nie świadczą o wysokim standardzie. I ciekawi mnie PZL, dalej rozgrzebane dookoła budynku. Sierpień blisko. Sam deweloper napisał, że PNU będzie dużo wcześniej, a nie wygląda na to, żeby coś się ruszyło w tej sprawie. Oby nie była to kolejna w Rzeszowie inwestycja bez PNU, bo szkoda ludzi, którzy już kupili tam mieszkania.
windbiker
Początkujący
Początkujący

Postautor: internetowy » 23 lip 2024, 23:11

Ogólnie to deweloper przesadza z tym opóźnieniem, powinien o wszystkim informować, ale w takiej sytuacji nikt nie jest w stanie nic wskórać. Umowy deweloperskie są zabezpieczone, każdy ma prawo wypowiedzieć umowę, gdy przekazanie własności nie będzie miało miejsca w określonym terminie. Nikt pewnie się na to nie zdecyduje, wszyscy kupowali mieszkania jeszcze jak ceny były względnie OK, teraz się to nie opłaca.

Zastanawia mnie kwestia betonu na ścianach, kiedy to będzie miało miejsce? Ściany po pomalowaniu są już zniszczone przez ekipy remontowe. Obicia przy windach porysowane już lekko na naszym piętrze, a minął dopiero tydzień...
internetowy
Świeżak

Na forum od: 13 lip 2024, 13:56

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane