NietoPterek pisze:Ta droga będzie jest jednocześnie dachem garażu podziemnego? Wiadomo jaki będzie limit tonażu jaki będzie mógł tam przejechać?
Nie było innej możliwości, zrobili drogę nad garażem, zresztą wrzuciłem tu zdjęcie z odsłoniętym dachem garażu, na to wrzucili ziemię i teraz wysypują żwiry czy jakieś inne granulaty czy mączki, nie znam się. Nie wiem, czy będą limity, ale musieli się zabezpieczyć, bo przecież ktoś może zignorować ewentualny zakaz.
Tam są zaplanowane miejsca postojowe i wąski chodnik pod budynkiem. Szkoda, że miasto nie potrafi zrobić porządku z kilkoma autami blokującymi Lenartowicza i parkującymi na pasie ruchu (widać na zdjęciu w lewym górnym rogu).
Ja nawet to sprawdziłem z ciekawości, jak zobaczyłem ten "pasek" pod budynkiem i jest rozporządzenie ministra infrastruktury w dzienniku ustaw, które reguluje tę sprawę i taka odległość stała by w sprzeczności z warunkami technicznymi, jakimi powinny odpowiadać budynki, nawet przy założeniu, że to będzie parking na 3 czy 4 samochody.
Były przypadki, że wspólnoty próbowały regulować to w regulaminach uchwałami, ale przecież te nie mogą stać w sprzeczności z obowiązującym prawem.
Tam chyba nie można było zgodnie z prawem zaprojektować parkingu.
Ale czy mają tutaj zastosowanie te przepisy o odległości 7m do 10 miejsc? Nie są to stanowiska parkingowe ale oznaczone są jako miejsca postojowe. Czyli, mogą być na krótkie postoje dla najemców usług np. rozładunek towaru czy np. jedno z nich będzie oznaczone dla klientów z niepełnosprawnością. Z drugiej strony, od Podpromia też są oznaczone te miejsca postojowe.