[ul. Strażacka] Osiedle Strażacka (Szerbud)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Strażacka] Osiedle Strażacka (Szerbud)

Postautor: rellek » 19 lut 2016, 19:02

ozzymir pisze: Garaże też szybko. I to wszystkie co do jednego.

Było ich baaaardzo mało, chyba osiem (?) po 4 na blok.
rellek
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 sty 2016, 0:07

Postautor: ozzymir » 19 lut 2016, 22:54

Po 2 na blok ;-)
ozzymir
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 04 sie 2014, 14:46

Postautor: rellek » 22 lut 2016, 15:07

ozzymir pisze:Po 2 na blok ;-)

Zgadza sie, po 2 na blok. Były na projekcie dość szerokie i to mnie zmyliło. Poniżej zdjęcie potwierdzające :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, 15:20 przez rellek, łącznie zmieniany 1 raz
rellek
Początkujący
Początkujący

Postautor: rellek » 22 lut 2016, 15:09

Poniżej zdjęcie z budowy z 22 lutego 2016 r.

Drugi blok ma juz wszystkie piętra. Od ul. Strażackiej coś ponownie robi się przy części usługowej.

Obrazek
Obrazek
rellek
Początkujący
Początkujący

Postautor: riko » 22 lut 2016, 16:27

Kolego rellek w części usługowej od dawna już coś robią.
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: rellek » 22 lut 2016, 19:51

riko pisze:Kolego rellek w części usługowej od dawna już coś robią.

To dobra wiadomość :)
Napisałem tylko swoje subiektywne spostrzeżenia. To co zauważyłem od mojego ostatniego razu jak byłem w tej okolicy (pierwszy tydzień lutego), wtedy montowali podłączenie elektryczne na zewnątrz.
rellek
Początkujący
Początkujący

Postautor: ierzbi » 23 lut 2016, 1:45

kado7 pisze:Mam pewne zastrzeżenia co do montażu kotła. Wg mnie nie jest ono wykonane niezgodnie ze "sztuką budowlaną". Chodzi o nie zastosowanie zaworów pod kotłem, powinno się je zamontować żeby odciąć kocioł od zasilania wodą oraz na poszczególne obiegi C.O. i C.W.U. Stosuje się je chociażby po to żeby szybko zakręcić wodę do kotła w przypadku jego awarii lub po prostu demontażu przy wykańczaniu lub remontowaniu łazienki, a nie zakręcać wodę w całym mieszkaniu na głównym zaworze. To samo z filtrem wody na zasileniu kotła - tu go niema, a przecież jest on po to żeby uchronić urządzenie przed zanieczyszczeniami które mogą je uszkodzić czy nawet obniżyć ciśnienie i przepływ wody. Dobrze, że chociaż filtr gazu jest.

Też się tak przyglądałem temu kotłowi, i masz całkowitą rację, każdy kocioł musi mieć zawór zabezpieczający dopływ, myślę że jeżeli go nie ma to raczej sprawa montażu będzie do poprawki. Kwestia zabudowy zależy od tego jaki to kocioł, jeżeli zastosowana została otwarta komora spalania zabudowanie go będzie możliwe tylko w przypadku zostawienia miejsca na regularny spory dopływ powietrza czyli np. zabudowanie w szafce, w której pozostawimy spód bez zabudowy.

Co do komórek lokatorskich to żal się wypowiadać, niestety malutkie :(.

Mocno zastanawia mnie co z kwestią akustyki i izolacji między kondygnacyjnej jaka izolacja została zastosowana i jaka grubość? Co do mostka termicznego na łączeniu tarasu ze stropem międzykondygnacyjnym w mieszkaniu, deweloper oświadcza że jest zlikwidowany, trzeba wierzyć na słowo lub robić termowizje, na którą jest ostatni dzwonek ze względu na temperatury. Wcześniej ktoś wypowiadał się na temat okien, z tego co się orientuje mają być 5 komorowe czyli duży plus ale też standard w obecnym budownictwie, nie 3 - komorowe. Energooszeczędność budynku znacznie by wzrosła przy użyciu innego materiału do izolacji dachu niż tradycyjna wełna, ale niestety to już raczej jest nie do ruszenia. Największe zmartwienie mieszkających na ostatnim piętrze heh. Poza tym bryła konstruktywna wykonana z wysokiej jakości pustaków, do czego raczej przyczepić się nie można.

Pozdrawiam przyszłych mieszkańców budynku pierwszego :), a niech będzie i drugiego Hehe :)
ierzbi
Świeżak

Na forum od: 30 gru 2015, 12:05

Postautor: kado7 » 23 lut 2016, 8:38

Trzeba jednak podkreślić, że nie ma przepisu nakazujacego montaż armatury odcinającej i zabezpieczającej kocioł. Jest to wolny wybór wykonawcy i jego dobra wola. Wiąże się to też z dodatkowymi kosztami i zapewne to jest powodem nie zastosowania armatury. Mimo tego uważam, że deweloper powinien o to zadbać chcąc być postrzegany za solidnego wykonawcę.

Jeśli chodzi o kocioł, to tak jak wspominałem nie jest to otwarta komora spalania wiec można śmiało zabudowywać całe urządzenie.

Mogę się mylić, ale z tego co widziałem izolacja na poddaszu to styropian o grubości 20-30 cm położony na stropie 3 piętra. Więcej nie zdołałem zobaczyć.

Wg opisu na stronie www osiedla, okna będą 5-komorowe z pakietem 3-szybowym.
kado7
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 19 sie 2015, 14:53

Postautor: riko » 26 lut 2016, 16:07

Nowe zdjęcie z budowy.

Obrazek

W części handlowej robią już elewację.Od paru dni trwają prace nad parkingiem przy pierwszym budynku.
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: k.jakub » 02 mar 2016, 22:08

Zdjęcie z dnia 01.03.2016 r.

Kominy już otynkowane, może tego na zdjęciach nie widać. W części handlowej już pojawiają się witryny okienne, duża część parkingu z przodu już wyłożona.
Załączniki
DSC_0146.JPG
DSC_0146.JPG (110.55 KiB) Przeglądany 5938 razy
k.jakub
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 14 gru 2014, 10:49

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane