[ul. Wywrockiego] Wywrockiego 11 (HEGRA)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Wywrockiego] Wywrockiego 11 (HEGRA)

Postautor: internetowy » 04 sty 2025, 17:03

Z informacji które uzyskałem wychodzi, że inspektorat nie ma już zastrzeżeń do budynku..
internetowy
Świeżak

Na forum od: 13 lip 2024, 13:56

Postautor: kangur » 07 sty 2025, 0:07

Jastrząb pisze:Pytanie tylko czy w umowie deweloperskiej nie macie zapisów, iż jeśli nabywca przystąpi do użytkowania budynku, w tym do użytkowania lokalu mieszkalnego przed uzyskaniem przez dewelopera pozwolenia na użytkowanie, w związku z czym deweloper zostanie obciążony karami, to nabywca zobowiązany będzie do „naprawienia” poniesionej przez dewelopera szkody - inaczej pisząc do zwrotu kwoty stanowiącej równowartość kary, jaką deweloper poniósł w związku z przystąpieniem do użytkowania lokalu mieszkalnego przez nabywcę przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie.

Takie zapisy, to częsta praktyka.

Takie zapisy widziałem chyba tylko u APKLAN. Pozostali nie wypisują w umowach bzdur i trzymają się Ustawy.
kangur
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 01 paź 2020, 23:08

Postautor: windbiker » 07 sty 2025, 10:53

internetowy pisze:Z informacji które uzyskałem wychodzi, że inspektorat nie ma już zastrzeżeń do budynku..

Brak zastrzeżeń ze strony Nadzoru Budowlanego oznacza Pozwolenie na Użytkowanie, a tego dokumentu firma Hegra Deweloper dla budynku przy Wywrockiego 11 nie załatwiła do dzisiaj. Więc ktoś (czyżby deweloper?) przekazuje informacje niezgodne ze stanem faktycznym.
windbiker
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 maja 2024, 13:00

Postautor: windbiker » 07 sty 2025, 10:58

kangur pisze:
Jastrząb pisze:Pytanie tylko czy w umowie deweloperskiej nie macie zapisów, iż jeśli nabywca przystąpi do użytkowania budynku, w tym do użytkowania lokalu mieszkalnego przed uzyskaniem przez dewelopera pozwolenia na użytkowanie, w związku z czym deweloper zostanie obciążony karami, to nabywca zobowiązany będzie do „naprawienia” poniesionej przez dewelopera szkody - inaczej pisząc do zwrotu kwoty stanowiącej równowartość kary, jaką deweloper poniósł w związku z przystąpieniem do użytkowania lokalu mieszkalnego przez nabywcę przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie.

Takie zapisy, to częsta praktyka.

Takie zapisy widziałem chyba tylko u APKLAN. Pozostali nie wypisują w umowach bzdur i trzymają się Ustawy.

Taki zapis nie jest zgodny z Ustawą Deweloperską. Na etapie Notariusza powinien zostać usunięty. Ale jeśli już zostanie umieszczony i tak nie ma zastosowania, każdy Sąd tak orzeknie.
windbiker
Początkujący
Początkujący

Postautor: Jacob98 » 07 sty 2025, 17:18

Dokładnie, gdyby był brak zastrzeżeń - automatycznie Urząd wydałby deweloperowi PNU, a Hegra od razu rozpoczęła by (myśląc logicznie) odbiory mieszkań, tak? Najlepsze jest to, że znajomy dzwoniąc do urzędu z zapytaniem - urząd nie może udzielić żadnych informacji, ponieważ znajomy nie jest strona w postępowaniu (mimo, że zakupił w zeszłym roku mieszkanie). Dostał tylko krótkie info: deweloper złożył dokumenty o PNU i nic więcej nie możemy powiedzieć. Tak jak ktoś wyżej napisał - gdyby była mała rzecz, urzędnicy przymknęli by oko, a tu jest coś z budynkiem, przez co już tyle czasu nie mogą uzyskać odbioru. Śmiać się chcę jak oni wrzucają relacje na FB, insta itd, że już wykonali to czy tamto. Te rzeczy powinny być wykonane do lipca 2023, a mamy już 2025
Jacob98
Świeżak

Na forum od: 05 cze 2024, 15:53

Postautor: windbiker » 09 sty 2025, 15:33

Hegra Deweloper chwali się pracami opóźnionymi o jakieś 1,5 roku :lol: Zagospodarowania dalej nie ruszył, pewnie się pochwali postępami za kolejne 2 lata. Na stronie dewelopera widać, że dużo mieszkań zostało sprzedanych. Ciekawi mnie kwestia rekompensat za opóźnienie. Macie takie zapisy w umowach? Ktoś już wnioskował o wypłatę do Hegry?
windbiker
Początkujący
Początkujący

Poprzednia

Wróć do Inwestycje zrealizowane