[ul.Krakowska] Osiedle Krakovska 2x55m (Bryksy)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul.Krakowska] Osiedle Krakovska 2x55m (Bryksy)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: carol92 » 29 paź 2023, 1:16

Skoro przebudowa drogi dojazdowej zostala zakonczona wiadomo kiedy ma ruszyc budowa Drugiego budynku??
carol92
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 05 lis 2020, 4:24

Postautor: NietoPterek » 31 paź 2023, 16:21

PanKrzychu pisze:Zrozumiałbym (niekoniecznie popierał), gdyby usunęli przejście dla pieszych i lewoskręty dla zwiększenia przepustowości. Ale to po co światła?
Zrozumiałbym, gdyby postawili światła dla zwiększenia bezpieczeństwa. Ale po co w takim razie usuwać przejście i lewoskręty?
Dla mnie ta przebudowa jest absurdalna.

Dokładnie, po co usuwać przejście i skrzyżowanie skoro buduje się światła lub odwrotnie po co światła skoro nie ma już przejścia i skrzyżowania?
NietoPterek
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 12 mar 2020, 15:02

Postautor: a1chemik » 02 lis 2023, 10:13

Wygląda na to, że światła mają zastosowanie do sterowania przejściami dla pieszych wzdłuż Krakowskiej oraz do ułatwiania włączania się do ruchu dla samochodów wjeżdżających ze "ślimaka" do Krakowskiej. Tylko, że póki co nie widać sensu takiego sterowania bo nie ma tam aż tak dużego ruchu.

Jak dla mnie trochę niedosyt... liczyłem po pierwsze na to, że po drugiej stronie wiaduktu dobudują drugie rondo aby i to trochę upłynni ruch podczas lewoskrętów. po drugie miałem nadzieje na jakieś bezkolizyjne rozwiązanie dla pieszych które pozwoliłby na pokonanie tego skrzyżowania w linii prostej bez konieczności chodzę tak bardzo na około, wiem że kładki to jest dla Was temat jak płachta dla byka, ale pasowałaby tutaj jakaś prosta kładka pieszo rowerowa.
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 29 cze 2018, 14:46

Postautor: Dzman » 07 lis 2023, 11:22

Tak, światełka na krakowskiej już działają i wygląda to przekomicznie. Komu one mają służyć?
Projektanci świateł spodziewają się tam chyba giga ruchu z bocznych ulic. Tam dla wygody mogliby dać rzeczywiście jakąś kładkę.
Nie jest dla mnie zrozumiałe czemu w tym mieście nie buduje się kładek nad ulicą. W innych miastach jest tego więcej.

Zastanawiałem się nad tą kładką na Rejtana, że ona w obecnych czasach gdyby jej nie było to by pewnie nie powstała.
Dzman
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 03 lut 2022, 0:10

Postautor: flyRZE » 07 lis 2023, 11:43

Kładki są niepraktyczne i nie spełniają swojej funkcji, zmuszanie pieszych do wspinaczki by samochód mógł przejechać płynnie to tworzenie antymiasta. Absolutnie nie można usuwać pieszych z przestrzeni miasta, jak znikną piesi z poziomu ulic i skieruje się ich do tuneli i na kładki zaczną rodzić się patologie.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: konradp » 07 lis 2023, 12:53

Problem z przejściem dla pieszych - zbudujmy kładkę
Problem z korkami - dobudujmy kolejne pasy jezdni
Problem z komunikacją miejską - dokupmy autobusy
Problem z parkowaniem w centrum - wybudujmy parking wielopiętrowy

Z takim mindsetem to dalej będziemy w lesie.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: NietoPterek » 07 lis 2023, 13:52

Po co tam jakaś kładka i światła? Przejścia dla pieszych zostały tylko na wjazdach i zjazdach z Krakowskiej i bez świateł pieszy miał pierwszeństwo, a teraz przez światła wszyscy stoją w miejscu i tworzą niepotrzebne korki i tracą czas. Absurdalne. W dodatku działają światła działają rano jak jeszcze nie ma zbyt wielu pieszych na ulicach.
NietoPterek
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: Dzman » 09 lis 2023, 10:36

Te światła są bez sensu, a po co kładka? Po to, żeby móc od razu przejść w wybraną część skrzyżowania a nie pokonywać kilkaset metrów. Budowanie kładek nad ulicami powinno być naturalnym krokiem w rozwijaniu infrastruktury. W innych miastach jest wiele kładek i szkoda, że u nas się boją tego typu budowli.
Nie wiem komu przeszkadzały te przejazdy na wprost na krakowskiej, ale jest wiele takich miejsc w mieście z których wyjazd przy dużym ruchu graniczy z cudem i jakoś się ich nie likwiduje z tego powodu, więc tu mogą być względy pójścia zachciankom dewelopera na rękę.

flyRZE pisze:Kładki są niepraktyczne i nie spełniają swojej funkcji, zmuszanie pieszych do wspinaczki by samochód mógł przejechać płynnie to tworzenie antymiasta. Absolutnie nie można usuwać pieszych z przestrzeni miasta, jak znikną piesi z poziomu ulic i skieruje się ich do tuneli i na kładki zaczną rodzić się patologie.

Ale głupoty opowiadasz. Zobacz sobie jak wyglądają kładki np. w Poznaniu. Nikt się na nic nie musi wspinać. I tak każdy chodzi po schodach. Zresztą kładka może być tak zbudowana, żeby nie wymagała nawet wind na wózki.
Dzman
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 03 lut 2022, 0:10

Postautor: NietoPterek » 09 lis 2023, 13:33

W tym miejscu nie jest potrzebna, ani kładka, ani światła, ani przejazd na wprost.
NietoPterek
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: letowniak » 09 lis 2023, 23:08

Dzman pisze:.... Tam dla wygody mogliby dać rzeczywiście jakąś kładkę.
Nie jest dla mnie zrozumiałe czemu w tym mieście nie buduje się kładek nad ulicą. W innych miastach jest tego więcej.

Zastanawiałem się nad tą kładką na Rejtana, że ona w obecnych czasach gdyby jej nie było to by pewnie nie powstała.

Może i jest więcej, bo to pozostałości po końcówce ubiegłego wieku, teraz już się kładek w mieście nie buduje . Kładki są drogie w budowie i utrzymaniu, utrudniając życie zdrowym ludziom, nie mówiąc już o osobach z niepełnosprawnościami ale też matkom z dziećmi i np rowerzystom, osobom na rolkach hulajnogach itp. Idealnym miejscem dla kładek jest rzeka Wisłok.
Hardkloc - developer oferujący mieszkania w najwyższej jakości klocach
letowniak
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 lip 2014, 1:55

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa