[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: pisul » 10 sie 2024, 13:50

maks pisze:Wjazd na parking dolny pod mostem zamkowym zablokowany.

Na górnym też już aut nie ma:

Obrazekźródło: https://kamery-rzeszow.pl/kamera-most-zamkowy-rzeszow/
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 10 sie 2024, 22:33

Z kamerki widziałem, że Wolff na glebie, czeka na załadunek i transport. Trochę na skróty o nim.
Do W 36P/39K + iglica/161m, był projektowany Wolff, który miał mieć 162 m wg sekcji, pod hak 160m.
Ze znacznej wysokości, pomijając te początkowe w 12.12.20. miał 18 S / 81m /79 m hak/.
19.01.21. była zwyżka Wolffa o 7 S / sekcji do wysokości 112.5m /110,5 m hak/ i w sumie sekcji 25 S.
Kolejna zwyżka była 20.10.22. wtedy podjechali z nim górę o 7S do 32S i wysokości 144m /hak 142m/.

W 12. 2022. był demont żurawia przy N i zostawili 5 sekcji dla Wolffa przy W do kolejnej zwyżki.
Wychodziło, że powinni zostawić tylko 4 S, bo tyle wychodziło 36x4,5 =162m - do jego docelowej wysokości.
Ale trochę wcześniej plany się zmieniły o te +5P do 41P i zostawili 1S więcej, aby Wolff załapał i obleciał te dodatkowe P. Iglica wtedy nie wchodziła w rachubę, aby Wolff to miał robić.

I w lipcu 23. podwyższyli go o te 5 S - do 37 S i wysokości 166,5m /pod hak 164,5m./ I w ten sposób, przy tej wysokości podnoszenia Wolff obleciał konstrukcję wieży W.
Ale wiadomo z kolei o „manewrach” przy wysokości masztu i potrzebie zwyżki Wolffa, do tego masztu.
19.06. został podwyższony o kolejne 5 S do sumy 42 S i wysokości wg nich 189m a pod hakiem 187m.

A 31.07. przed demontażem dołożyli mu jeszcze 1S do 43S i wysokości wg nich 193.5m i pod hakiem 191.5 m. Chodziło jak wiadomo o te 2 elementy masztu aby Wolff jeszcze wytargał.
Tak więc 31.07.24 – na 1 dzień - Wolff osiągnął max. wysokość podnoszenia na OP/W - 191,5 m pod hakiem. W następny dzień rozpoczęła się jazda w dół z nim.

fot. Paweł Dubiel - nowiny24.pl.jpg
fot. Paweł Dubiel - nowiny24.pl.jpg (73.69 KiB) Przeglądany 1229 razy

Ps.
Nie chcę poruszać tematu metody montażu tego masztu; jak powinno być czy, jak nie powinno być. Było już o tym, ode mnie o tych koncepcjach – też sarkastycznie co było niezrozumiałe, więc nie ma już co, bo decyzje zapadły, były już i będą na dniach realizowane. Tylko tyle, że wszystkie były czy są mocno kasowe.
Z pewnością łatwiej jest z boku na to patrzeć, niż płacić i podejmować decyzje.

W sumie nie jest to ważne jak to robią; ważniejsze jest to, jak to będzie finalnie wyglądało z tym mega masztem na wieży W. Wg mnie wyglądać to będzie do kitu, ale to wg mnie :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: pisul » 10 sie 2024, 23:04

Wręcz przeciwnie optycznie budynek "wyszczupleje".
A iglica to może nie 1 do 1 ale inspiracją była iglicą budynku
4 Times Square:

Obrazek

Obrazekźródło: https://www.skyscrapercenter.com/buildi ... square/907

To nie przypadek że ostatnie dwa elementy w Rzeszowie będą okrągłe podobnie jak te w nowojorskim budynku ;)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: Piotr O. » 11 sie 2024, 18:27

Patryk M pisze:W sumie nie jest to ważne jak to robią; ważniejsze jest to, jak to będzie finalnie wyglądało z tym mega masztem na wieży W. Wg mnie wyglądać to będzie do kitu, ale to wg mnie :|

Patryku, powtarzasz się z tym wyrażaniem swojej opinii o wieży.
A przecież o gustach nie dyskutuje się. :shock: :D
Pisul przytoczył tylko jeden, podobny przykład wg mnie przesadzonej konstrukcji na znanym drapaczu chmur.
Dodam kolejny, kultowy, przez wiele lat najwyższy na świecie i USA obiekt - w mieście, w którym mieszka wielu naszych rodaków.
Polecam bardzo ciekawy opis zachwalający ten obiekt z Chicago, który jest jedną z atrakcji turystycznych miasta:
https://www.przewodnik-usa.pl/willis-tower-sears-tower-chicago/
Można powiedzieć, że nieciekawie to wygląda z tymi antenami na dachu, wg mnie gorzej niż na OP, a jednak nie to jest najważniejsze:
Źródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Willis_Tower_%2814419694182%29.jpg
Załączniki
Willis_Tower_USA.jpg
Willis_Tower_USA.jpg (100.21 KiB) Przeglądany 959 razy
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: jasiop » 11 sie 2024, 19:00

z "inicjatywy" inwestora zostają zamknięte drogi, chodniki i ściezki rowerowe ...
W zasadzie można to traktować jako zajęcie pasa drogowego, czy w takim razie inwestor będzie obciążony opłatą ?
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Patryk M » 11 sie 2024, 21:29

A miałem już nic po Wolffie...

Piotr O. pisze:A przecież o gustach nie dyskutuje się. :shock: :D

Piotr, też się powtarzasz o tych gustach ;)
Ale ktoś też powiedział, że o gustach może się nie dyskutuje ale się je kształtuje.

Tutaj nie chodzi o samą konstrukcję ale o wysokość tego masztu w stosunku do wieży W.

Pisul pisał o inspiracji tym masztem wziętym z 4 Times Square.

„Inspirację” masztu na OP. można znaleźć poniżej: „oprócz bicia rekordu” i wielu funkcji w tym przekaźnika, dowiedziałem się czegoś nowego – funkcja tego masztu jest też dekoracyjna 8-)

https://www.architekturaibiznes.pl/olsz ... 35309.html

Jeśli to ma być też dekoracja wieży W i miasta, bo OP nie stoi na pustyni, tylko się cieszyć, że przy okazji znaczącej inwestycji, dojdzie miastu widoczna z daleka dekoracja.
Pozwolę sobie chyba jeszcze w tygodniu, wyrazić swoją opinię na temat tej, też dekoracji. :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: pisul » 11 sie 2024, 22:10

To że iglica będzie widoczna z daleka to pewnik ale jak jeszcze daj Boże podświetlą w nocy, to krytycy z pod Rzeszowskich miejscowości będą mieli pianę na jak rasowe psy przy wściekliźnie :lol:

Podczas wieszania napisu na ścianie elewacji kable elektryczne wisiały, a nie odpalili jeszcze podobnie iluminacji krawędzi dachu (jak w przypadku niższej wieży) więc pewnie jednego dnia odpalą całość. Ale będzie wtedy lał się jad wiadrami zazdrośników ;)

Obrazek
źródło: https://www.skyscrapercenter.com/buildi ... square/907
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: Tomek86 » 11 sie 2024, 23:04

W pełni zgadzam się, ż Patrykiem M.

Cały problem problem tego masztu to jego planowana wysokość totalnie nieproporcjonalna do reszty budynku.

To nie ma szans wyglądać dobrze, szczególnie z dalszej odległości.

I nawet ten rekord to jednak taki trochę, że nie napawa dumą bo taki rekord jak mierzyć męskie przyrodzenie z kręgosłupem. I wcale nie chodzi o żaden hejt, celowe bicie piany. Tylko tak to wygląda i nie ma czego na siłę bronić.
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: flyRZE » 11 sie 2024, 23:14

Proporcje będą prawie takie jak w Varso.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: icetruck » 12 sie 2024, 3:11

pisul pisze:To że iglica będzie widoczna z daleka to pewnik ale jak jeszcze daj Boże podświetlą w nocy, to krytycy z pod Rzeszowskich miejscowości będą mieli pianę na jak rasowe psy przy wściekliźnie :lol:

Najlepiej żeby jeszcze oświetlenie zmieniało kolory i mrugało, wtedy wielkorzeszowiacy z kompleksami większymi niż ta iglica dopiero będą pękać z dumy :lol: :lol: :lol:
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa