[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 181m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Komunard » 10 gru 2023, 11:28

Nie wiem, czy fakt bycia w "ponad 20 krajach europejskich" czyni z Ciebie jakiegoś guru w sprawach estetyki w przestrzeniach publicznych, ale na pewno wiem, że powoływanie się na opinie w sieci ma taki sam sens, jak płacenie ppv za oglądanie walk Fabijańskiego i Najmana we freak fightach.

Ludziom, którym Olszynki kojarzą się waginalnie, a wyrośli już z wieku licealnego- polecam leczenie, to można jeszcze terapeutyzować. Prawdopodobnie.

Kiedyś oglądałem kanał na ytubie, który jechał po Olszynkach, insynuując wydaje mi się, że architekt podkradł inspiracje z projektu Złotej 44. Ten sam kanał mówił, że Złota 44 to bardzo innowacyjny budynek :)

Może i to, co się ukręciło wokół nowego mostu to chaos, ale polecam wsiąść w auto i stanąć na Marszałkowskiej i spróbować objąć wzrokiem rzeczoną Złotą, stojący po sąsiedzku PKIN i budowane aktualnie Muzeum Sztuki Nowoczesnej, jaki z tego bigos wyszedł i wtedy rzucać kamieniami w Rzeszów.
Komunard
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 17 sty 2019, 21:20

Postautor: Patryk M » 10 gru 2023, 12:43

Na focie widoczne piątkowe betonowanie na górze W;

Fot. Patryk Ogorzałek.  Agencja Wyborcza.pl..jpg
Fot. Patryk Ogorzałek. Agencja Wyborcza.pl..jpg (296.28 KiB) Przeglądany 1358 razy

Źródło:
https://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,3 ... B.1-L.1.zw

W przyszłym tygodniu powinni podnosić osłony i zaczynać szalowanie stropu; po osłonach też rusztowania elewacyjne powinny iść w górę.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: ArekDomin » 10 gru 2023, 13:21

To idąc twoją logiką Komunard, jeśli pomnik czynu rewolucyjnego wydaje się komuś waginalny, to również należy wrócić do liceum. Ostatnio odwiedziła mnie osoba z daleka (600 km) która nawet nie wiedziała że taki wieżowiec jest w budowie i jak przejeżdżaliśmy koło Olszynek to powiedziała mi "to teraz już można burzyć pomnik, bo macie nową c...ę". Skojarzenia są chyba nawet bardziej oczywiste niż w przypadku pomnika.
ArekDomin
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 17 maja 2019, 21:18

Postautor: pisul » 10 gru 2023, 14:13

ArekDomin pisze:Nie udzielam sie juz na forum, ale zrobię wyjątek...

Któryś post i znowu to samo. Ok' wyraziłeś swoje zdanie i już wszyscy je poznali. Ile jeszcze będziesz o tym samym truł?
Nie karmcie trolla!
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: konradp » 10 gru 2023, 14:14

Pisałeś, że wróciłeś do miasta....
No to nie byłeś w Paryżu? Jak mogłeś nie widzieć najbardziej znienawidzonego budynku w tym mieście?

Musisz zrozumieć, że nie ma dużo takich przykładów o których ty piszesz, bo nie ma nawet takich możliwości aby to zrobić to co w RZE. Rozwój Rzeszowa jest unikalny i z miasteczka 30tys w niecałe 100lat saliśmy się miastem 200k. To niesie zecsoba swoje konsekwencje. Gdzie masz takie miasto z takimi wolnymi terenami w centrum? A wieżowce są typowe dla miast gospodarki kapitalistycznej z liberalnymi przepisami przestrzennymi.
Przykład francuski pokazuje, że patologia może się wydarzyć wszędzie jeśli są do tego warunki i nie jest to podyktowane cechami "zbiorowej swiadomosci" mieszkańców żyjących na określonej przestrzenii. To nonsens.
Problem jest szerszy a i państwa Zachodnie miały swoje problemy tylko zaczęli je wcześniej naprawiać i mieli większe środki ku temu. A i to nie oznacza, że są już wolne od problemów.

Znając ludzi to zwykłemu Kowalskiemu olszynki się będą podobały a reszta będzie miała wywalone. Ale to i tak nie jest najważniejsze bo to tylko skorupka. Więc nie ma co histeryzować jeśli i tak już się nie da nic zrobić bo już za późno aby zahamowac wysokość tego obiektu. Histeria przydałaby się gdzieś ok roku 2013. Ale niektórzy muszą jak sw. Tomasz dotknąć aby zrozumieć

I tak jak przedmówca napisał,Warszawiacy są ostatnimi którzy powinni coś bredzić o "podkarpackiej mentalnosci" wynikającej z chaosu przestrzennego.

Koleżanka coś bredziła o vaginach a ty poczułeś wstyd za coś za co w ogole nie jesteś odpowiedzialny xDDD. Ciężkie jest życie z kompleksami.

Ja byłem w większej ilości miast europejskich niż Ty i w dodatku zwiedzałem inne kontynenty. Zan osoby które zwiedziły dużo więcej. Czy przebywanie w turystycznych miejscach powoduje, że nagle poznaje się tajemne wzorce i wiedzę jak powinno wyglądać miasto? Spłycanie miasta do zewnętrznej dekoracji budynków i kubatur to przejaw ignorancji.
Ale ok jak chcesz histeryzować aby pokazać jaki to przenikliwy nie jesteś( po fakcie, dobre sobie ) to sobie histeryzuj. Śmieszne to tylko jest, że dorosła osoba tak przejmuje się opiniami innych. Łolaboga ale o nas mówio, że waginy mamy w mieście.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: ArekDomin » 10 gru 2023, 14:34

Miasta europejskie które rozbudowały się niemal od zera w ciągu 100 lat? Zapewniam że Rzeszów nie jest jedyny. Tak na szybko Vantaa, Espoo, Milton Keynes - to tylko przykłady z tych wielkości Rzeszowa. Polecam obejrzeć zdjęcia jak fajnie można było zbudować miasto praktycznie od zera. A jeszcze jedno - czy tylko ja uważam że wieżowce wyglądają dobrze w miastach z wielkomiejską zabudową, szerokimi ulicami, placami i wielopiętrowymi kamienicami a wyglądają śmiesznie wśród wąskich ulic i jednopiętrowych budynków? Nic wyższego od CT nie pasuje do zabudowy Rzeszowa, a nawet CT jest już nieco za wysoki. I nie byłbym taki pewien że widziałeś więcej miast w Europie bo ja zaliczyłem ponad 100 a wiele z nich to nie były w ogóle miasta turystyczne. Nie ma drugiego tak kuriozalnego miasta.
ArekDomin
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 17 maja 2019, 21:18

Postautor: swiety » 10 gru 2023, 18:22

Koniec tej przepychanki, chcecie to na priv sobie pogadajcie.
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: Piotr O. » 10 gru 2023, 20:15

Dziękuję Adminie.
Bezsensowne karmienie trolla, który ma problem sam ze sobą.
Obiekt już jest, nikt tego nie zmieni, a za i przeciw zawsze będą... Tak jak o wrocławskim Sky Tower (jestem z tamtych stron).

Przez ostanie kilka lat przybyło w okolicy budowanego drapacza chmur Olszynki Park (kilka dni temu był w chmurach) nowych wieżowców.
Myślę, że przy dalszym tak dynamicznym rozwoju Rzeszowa może więc obecny drapacz nie będzie jedynym... ;-)
https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,drugi-po-sky-tower-we-wroclawiu-rosnie-nowy-drapacz-chmur,wia5-3318-67239.html

A wracając do tematu "Olszynki Park 181m - 41p", ciekawy jestem czy na górze będzie taras widokowy?
Ciekawe jak daleko przy dobrej widoczności będzie widać horyzont?
Ze wspomnianego wyżej Sky Tower widać Ślężę i przy odpowiedniej pogodzie także Chełmiec i Śnieżkę... Ze Śnieżki widać czasem Sky Tower:
https://dalekieobserwacje.eu/sky-tower-ze-sniezki/
Rocznie odwiedza taras widokowy blisko 300 tys. osób. Koszt od 1 osoby zwiedzającej, przez max 20 minut, to ponad 20 zł...

Z tematów technicznych - zastanawiam się w jaki sposób do swojej kabiny na wysokości ok. 160 m, mam nadzieję ogrzewanej, dostaje się "pan dźwigowy"? Czy ktoś może wie i napisze?
Podziwiam i przypuszczam, że ma za to siedzenie 8 godzin dziennie godziwe płacone.

Pozdrawiam serdecznie, dziękując za życzliwe odpowiedzi na temat.
PS Mam lęk wysokości i nigdy nie wszedłbym nawet na 10 m wieżę.
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: pisul » 10 gru 2023, 21:02

... i co jest drogi Arku na pierwszym miejscu?

Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 10 gru 2023, 21:13

Piotr O. pisze: Z tematów technicznych - zastanawiam się w jaki sposób do swojej kabiny na wysokości ok. 160 m, mam nadzieję ogrzewanej, dostaje się "pan dźwigowy"? Czy ktoś może wie i napisze?
Podziwiam i przypuszczam, że ma za to siedzenie 8 godzin dziennie godziwe płacone.

Operator na 32P wyjeżdża windą zewnętrzną, przechodzi na 34P – tam jest taras i z niego na pomost łączący ten taras z kolumną żurawia. Pomost jest poniżej górnej kotwy, a potem do kabiny po drabince sekcji, ok. 40 m, na ponad 160 m. Jest to wysokość znaczna ale są wyższe ;)
Co do zarobków operatorów w Pl, lepiej... :roll:

olwe.jpg
olwe.jpg (195.04 KiB) Przeglądany 2234 razy

Oprócz elektroniki, wskazującej wiele parametrów technicznych i użytkowych, aby „coś widzieć” na dole ma też np. wskaźnik odległości haka do podłoża. Ale oprócz tego ma na zbloczu kamerkę, jak poniżej:

https://youtu.be/5b9vvW22yvQ
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa