Nowe mieszkania Rzeszów i okolice
autor: Witek_0000 » 27 lut 2025, 9:27
Na geoportalu jest wyznaczona planowana droga. Ma przebiegać od budowanego obecnie skrzyżowania wzdłuż bloków - od strony południowej.
Mam pytanie odnośnie faktur za wywóz śmieci w trakcie wykańczania mieszkań a widzę, że temat ten nie został tu poruszony.
Mieszkania w budynkach B1/B2 można było odebrać wcześniej niż zakończenie budowy, czyli w marcu/kwietniu podczas gdy zakończenie budowy i przekazanie budynku zarządcy nastąpiło w październiku/listopadzie. Czysz trzeba było płacić do zarządcy już od marca/kwietnia... więc można się było spodziewać, że jest w to wliczony wywóz śmieci. Jednak końcem roku 2024 podwykonawca Apklanu przysłał mieszkańcom - nie wiem czy wszystkim - faktury za wywóz śmieci za okres około kwiecień-październik 2024. Ja mam 750 zł, może inni mają inaczej, nie wiem czy przeliczali to na powierzchnię mieszkania czy wg terminu odebrania kluczy.
Czy ktoś z mieszkańców mógłby się wypowiedzieć, ktoś analizował sprawę dokładniej?
Racją jest, że odebrało się mieszkanie wcześniej, żeby wykończyć... jednak to wcześniej to tak naprawdę później bo obiecane było na koniec 2023.
Czy to normalna praktyka, że podwykonawca dewelopera przysyła do jego klientów fakturę...
W czasie odbioru kluczy od podwykonawcy podpisałem dokument, że potwierdzam odbiór... ale nie doczytałem zdania, że zobowiązuję się zapłacić za wywóz śmieci w tym okresie... dopiero z fakturą jak przysłali ten dokument to zauważyłem... ale nic tam nie pisało jaki to może być koszt.