[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 160m - 36p (ApKlan)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Patryk M » 11 sie 2023, 12:21

Prace przy elewacji na 32P/33P - W/S
Załączniki
olwew.jpg
olwew.jpg (302.37 KiB) Przeglądany 1968 razy
olwews.jpg
olwews.jpg (271.34 KiB) Przeglądany 1968 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Patryk M » 12 sie 2023, 11:41

W tygodniu szalowanie i betonowanie słupów, ścian i nadproży; po lukach w osłonach i Wolffie widać, że od narożnika N/W zaczęli szalować strop, po 36P/39K; z wiadomych względów nie daję jego oznaczenia :|
Załączniki
olwnw.jpg
olwnw.jpg (143.28 KiB) Przeglądany 1720 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Rze-NM » 12 sie 2023, 19:58

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rze-NM
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 25 mar 2015, 18:08

Postautor: Patryk M » 13 sie 2023, 8:22

Kolega Rze-NM nie pisze ale jego foty „piszą” prawie wszystko. :)

Jak ktoś ma ochotę, niech zwróci uwagę na foty Kolegi ze zbrojeniem z 2.08. - 37P oraz z 20.06. – 35P.
Ja dawałem wtedy swoje z 35P kilka razy, ale... .
Kolega Pisul zwrócił kiedyś uwagę na ścianę zachodnią; dawałem to też i jeden raz nawet z oznaczeniem.
Ale te wczorajsze Kolegi są o lepszej jakości i jedna dobra, bo w zbliżeniu. „Mówią” dużo jak powyżej, w kontekście ilości kondygnacji wieży W, ale też „wyjaśniają” po części jej zwieńczenie na West.

Ale też „wyjaśniają” te moje „problemy z serwerem”… ;)
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Małomiasteczkowy » 13 sie 2023, 10:42

Czyli prościej o co chodzi ?
Małomiasteczkowy
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 17 cze 2021, 11:59

Postautor: konradp » 13 sie 2023, 14:41

Międzyczasie naniesiono detale na budynek przed olszynkami. Gabaryty się zmniejszyły z tego co widać.

P.S. Fajny plac zabaw będzie :)
Załączniki
ol2.jpg
ol2.jpg (38.32 KiB) Przeglądany 1319 razy
ol1.jpg
ol1.jpg (146.35 KiB) Przeglądany 1319 razy
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: pisul » 13 sie 2023, 15:00

Małomiasteczkowy pisze:Czyli prościej o co chodzi ?

Chodzi o to że kolega od kilku stron starał się przekonywać że budynek nie będzie miał dodatkowych pięter co objaśnia przy pomocy tylko sobie znanych znaków runicznych i skrótów myślowych:

Patryk M pisze: ...dobrze, że kolega Rze-NM dał super fotę ze zbrojeniem i jest do czego się odnieść – postaram się prosto i krótko jak się da, może mi się uda nie komplikować :lol:

Attyka idzie w górę od Wisłoka z tym, że nie jak piszesz od 34 P, ale od poziomu stropu 35 P; od tego narożnika północno – wschodniego z krótkim słupem i wtedy wznosi się po skosie w górę.

A tego piętra i stropu wiadomo jeszcze nie ma, dopiero przecież zaczęli je od zbrojenia tych słupów i ścian. Teraz zbrojenia słupów są jednakowe dlatego, że one są właśnie pod to piętro i strop 35 P.

Obrazek

Tylko problem w tym że budynek dużo za dużo już urósł :lol: i się tłumaczenie rozjechało jak narty 6 latkowi na stoku w Białce Tatrzańskiej.

Kolega forumowicz Inwestycje Polskie wrzucił lekko przerobioną wiskę o dodane dodatkowe 4 kondygnacje. Jeżeli by zachowano te samo zwieńczenie co w niższym budynku a mowa o rosnącej pod kątem attyce. To powinni teraz po zalaniu stropu w jednym z rogów budynku zaczynać wspomnianą attyke. O ile oczywiście projekt samej góry wysokiego budynku nie uległ zmianie.

Porównanie oficjalnej wizualizacji z wizualizacją kolegi forumowicza, czerwone linie określają gdzie są z pracami:

Obrazek

Oczywiście to wszystko to jedynie niepotwierdzone u źródła domysły. To może tak finalnie wyglądać albo i nie.
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: flyRZE » 13 sie 2023, 15:27

konradp pisze:Międzyczasie naniesiono detale na budynek przed olszynkami. Gabaryty się zmniejszyły z tego co widać.

P.S. Fajny plac zabaw będzie :)

Wydaje mi się, że nic się nie zmieniło, ten zarys jest od dłuższego czasu.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: Patryk M » 13 sie 2023, 17:24

pisul pisze:
Małomiasteczkowy pisze:Czyli prościej o co chodzi ?

Chodzi o to że kolega od kilku stron starał się przekonywać że budynek nie będzie miał dodatkowych pięter co objaśnia przy pomocy tylko sobie znanych znaków runicznych i skrótów myślowych:

Czekałem tylko kiedy Ktoś to użyje. Od zbrojenia na 35P naprowadzam na te dodatkowe.

Pisulku… dałem wyraźnie jeśli chodzi o attykę na W – ale na podstawie wizualizacji!!! Dobrze, że to wrzuciłeś. Nie w realu konstrukcyjnie na W, ale raz jeszcze na wizualizacji ; W realu tylko na N, bo tam wiadomo jest skończone. Chodziło o różnicę między nimi, tymi attykami! I jak ona powinna się zaczynać na W. Ale wg wizualizacji jak powinna iść w górę a nie jak będzie konstrukcyjnie na pewno! A tego piętra i stropu wiadomo jeszcze nie było.

Tak się złożyło, że było to w tym samym czasie – 20.06. Ale wcześniej dałem to i realnie tutaj pisałem w oparciu o konstrukcję a nie wizualizacje…
O kolejnych piętrach od zbrojeniu 35P, które było kluczowe odnośnie tych dodatkowych:

Patryk M pisze:
pisul pisze:Dzisiaj na górze las zbrojeń słupów.

Z tego co widzę na kamerkach jak złapię 1/100 ;) to nic szczególnego oprócz tego, że zazwyczaj wyciągali w pierwszy dzień słupy i ściany a tym razem same słupy wokół. Ale to też sygnał, że 35 P jest inne i będzie robione inaczej. Klasyka: oprócz słupów narożnych 3 na ścianę.

Patryk M pisze:Wolff wyciąga zbrojenie; początek 36 P i „schodów” ;)/

Przykład: „schodów” = kolejnych pięter!
Patryk M pisze:Pisul dla spostrzegawczych, od chwili pojawienia się zbrojenia pod 35 P; a dla pewności przy okazji szalowania - od 27.06.:|

Startery słupów 35P o kolejnym, pełnym 36P; 36P o kolejnym a to 37P – widać z obrazka co będzie.

Patryk M pisze: O „innym zwieńczeniu wieży”…Ale jakby coś, trzeba patrzeć na narożnik N / E.

Ten narożnik cały czas mówił co będzie wyżej dlatego, że od niego – wcześniej czy później zacznie się attyka. Obojętnie na 35P/36P czy 39 P. W tym momencie jak to dawałem, zbrojenie 35P i jego startery mówiły o pełnym 36 P czyli, że wieża idzie do góry! Przy okazji nie ma czegoś takiego jak nieaktualna fota, jeśli widać startery zbrojenia.

Patryk M pisze:Pisul już Ci to pisałem, nie trzeba żadnych kolejnych dni i tygodni; jest to wiadome od dłuższego czasu;

Widać to od zbrojenia 35P; Ponadto, wiedziałem to znacznie wcześniej, nim padło to na forum po raz pierwszy 08.02. Więcej jak trzeba na priv! Czekam. :)
Patryk M pisze: W „innym” znaczeniu chodzi też o kondygnacje użytkowe. Ale to wiadomo, że jest inaczej.

Wiadomo, że jest inaczej – znaczy wiadomo o kolejnych piętrach.
....................
West od 34P
Patryk M pisze: Racja Pisul - ale tam jest mega zmian…
Widziałem już zbrojenie tej ścianki, o której piszesz i nie zdziwiło mnie to. Podobnie jak inne kwestie odnośnie zwieńczenia wieży. Te moje „pewne modyfikacje”.

Nie zdziwiło mnie to - nie napisałem wprost ale wiedziałem o zmianach na zachodniej, w tym samym czasie co o tych dodatkowych, czekałem tylko jak to rozwiążą konstrukcyjnie.

Patryk M pisze: Racja Pisul - …Ale jak piszesz i wyłapałeś to, odnoszę się do tego, jak ja to widzę i tyle. :|

Po zbrojeniu byłem pewny, co tam będzie, ale chciałem aby ktoś to „odkrył” i dopiero wtedy podciągnąłem wątek ale z umiarem.
Z pewnych względów nie chciałem tego szachtu ujawniać wcześniej, podobnie jak dodatkowych;

Patryk M pisze:Te „pewne modyfikacje” dotyczące tego co powyżej, jak pisałem już kiedyś, to nie jedyne jakie będą na zwieńczeniu wieży ;)

Nie chciałem wprost ale dałem do zrozumienia, nie jedyne czyli, że będą kolejne kondygnacje.

Patryk M pisze: Ta zmiana jak piszesz, może być pod windę zewnętrzną - ale też nie musi, może być pod windę łączącą górne piętra z tarasem na 34P.

Patryk M pisze:Czyli jest to przedłużenie tych 2 tych luków/szachtów powyżej 34P. Wygląda to raczej na komunikację od 34P w górę jak pisałem wczoraj, ale...?;

Patryk M pisze:
pisul pisze:Od strony filharmonii też będzie mała zmiana jak wizualizacja.

dam też z drugiej strony, ale czy mała? ;)

Patryk M pisze: Nie jest to wiadomo bez powodu, ma swój konstrukcyjny cel. Mimo osłon jest to widoczne i „mówi”, jaki będzie miało to wpływ na wieżę W, w kontekście jej zwieńczenia.

Ma swój konstrukcyjny cel = dodatkowe kondygnacje // Ponadto osłony poszły w górę i tym bardziej „mówią”, jaki będzie miało to wpływ na wieżę W, w kontekście jej zwieńczenia.

Było to powiązane ze sobą ten szacht i te dodatkowe - górne piętra; od 34P w górę – jaki sens byłby tego szachtu, gdyby wieża była tylko do 36P?
To nie było wprost ale wyraźna sugestia, że te dodatkowe będą. Przy okazji, że zaburzy to zwieńczenie wieży.

Pod zbrojeniem 37P Kolegi dałem koment:
Patryk M pisze:Fota zbrojenia Kolegi Rze-NM pod kątem przyszłości ;)

Czy można napisać jaśniej co będzie wyżej, aby nie napisać z pewnych względów wprost? :)
Ps.
Może zdążę dzisiaj jeszcze coś ogólnie, dlaczego też nie pisałem i nie piszę wprost.
Bo wiadomo na wyrywki można się przerzucać i dowolnie interpretować.
Myślę, że na dzisiaj jest to już tak widoczne, że można coś więcej...ale z pewnych względów nie za dużo :|
Ale zawsze można na priv. :)
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: flyRZE » 13 sie 2023, 17:44

Matko jedyna, o co chodzi z tą całą tajemnicą, napiszcie ile jeszcze pięter, albo nie piszcie postów w stylu wiem, ale nie powiem bo iście ciężko się je czyta. :)
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa