Nowe mieszkania Rzeszów i okolice
autor: Deimon » 16 sty 2025, 17:33
Jak wcześniej wspominałem:
"Z jednej rozmowy z kierownikiem budowy, gdy zapytałem o termin oddania, zapytał mnie: „A co mówił deweloper?”. Wspomniałem, że 2. kwartał 2025 roku, że jakiś czerwiec, na co odparł: „Tak, jest to jak najbardziej realny termin”."
Jest to jak najbardziej realne zdaniem generalnego wykonawcy.
Chociaż tak samo kierownik budowy (GW) zapewniał mnie, że ostatni żuraw zostanie zdemontowany maksymalnie do 15 grudnia, a dziś jest 16 stycznia i żuraw nadal stoi.
autor: carol92, 16 stycznia 2025, godz. 0:18
Skąd ta informacja? Ja dostałem zapewnienie, że odbiory będą w marcu-czerwcu.
Odbiory techniczne a przeniesienie własności oraz pozwolenie na użytkowanie to zupełnie co innego.
Odbiory techniczne i pozwolenie na użytkowanie
Odbiory techniczne to proces, podczas którego sprawdzana jest zgodność budynku z projektem budowlanym, wymaganiami prawa budowlanego oraz standardami określonymi w umowie deweloperskiej. W przypadku inwestycji obejmującej 266 lokali proces ten może być bardziej czasochłonny niż w przypadku mniejszych budynków. Każdy lokal wymaga indywidualnego odbioru, co oznacza, że proces ten może potrwać od kilku miesięcy do nawet pół roku, szczególnie jeśli wystąpią usterki wymagające napraw.
Pozwolenie na użytkowanie to formalny dokument wydawany przez nadzór budowlany, który potwierdza, że budynek spełnia wszystkie wymogi prawne i jest gotowy do zamieszkania. Proces ten rozpoczyna się po zakończeniu odbiorów technicznych i złożeniu wniosku do odpowiedniego organu. Przy dużych inwestycjach, takich jak ta, może to również potrwać dłużej, od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od ilości wymaganych dokumentów oraz sprawności urzędów.
W zdjęciu poniżej znajduje się wycinek z umowy deweloperskiej.
- Załączniki
-

- 473554518_570697585852751_6686885715596666684_n.jpg (183.65 KiB) Przeglądany 1021 razy