[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Blondas90 » 11 gru 2024, 20:23

Cześć wszystkim. Ktoś tu kiedyś pisał, że ma projekt elektryki w mieszkaniach. Jeśli jest taka możliwość, prosiłbym o przesłanie na maila: piotrbuczek90@gmail.com. Interesuje mnie zwłaszcza mieszkanie 3 pokojowe 65,73 m2. Z góry dziękuję :)
Blondas90
Świeżak

Na forum od: 20 wrz 2018, 20:51

Postautor: kangur » 11 gru 2024, 22:53

Przecież wszystkie informacje odnośnie dokumentacji, standardu wykończenia itp. otrzymuje się od dewelopera. Dzisiaj prospekt informacyjny deweloperzy są zobowiązani przekazywać każdemu zainteresowanemu bez specjalnego pytania. Wgląd do projektu instalacji również u dewelopera.
kangur
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 01 paź 2020, 23:08

Postautor: Deimon » 12 gru 2024, 20:33

Jak wspominałem wcześniej, mieszkam obecnie na Osiedlu Architektów i wiem, jak to tutaj wygląda. Jest problem z miejscami postojowymi – ludzie parkują na chodnikach i w każdym wolnym miejscu. Jeśli powstaną 266 nowych mieszkań, a deweloper zapewni mniej miejsc postojowych, czy nie stworzy to większego problemu z parkowaniem?

O ile w garażu podziemnym teoretycznie będzie spokojniej (choć zdarzają się niespodzianki, gdy ktoś zajmuje czyjeś miejsce), to co z miejscami zewnętrznymi? Czy będziemy mieli szlabany do wjazdu?
Deimon
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 09 mar 2024, 19:35

Postautor: MarcinS » 13 gru 2024, 9:21

Patrząc na zagospodarowanie zieleni, które wrzuciłem na forum jakiś czas temu parkingi naziemne są zlokalizowane od działek prywatnych, więc nie bezpośrednio przy ciągach komunikacyjnych. Ale faktycznie jeżeli nie będzie szlabanu będzie mógł parkować każdy. Znajomy ma firmę z smart systemami i opowiadał, że często teraz robią dla wspólnot mieszkaniowych systemy monitoringu oraz szlabany aby na osiedla otwarte ograniczyć maksymalnie udział osób trzecich - i to może być bardzo dobre rozwiązanie.

Co do elewacji - fakt rzecz gustu. Rolet zewnętrznych raczej nie pozwolą montować bo skrzynki będą ingerować w elewację. trochę późno ale tak sobie myślę, że na etapie podpisywania umowy fajnie by było gdyby można było sobie doposażyć o takie bajery mieszkanie wtedy kto by potrzebował (np mieszkańcy z elewacją od strony południowej mogli by dokupić takie rozwiązanie, które można na tym etapie spokojnie schować pod ocieplenie.

Macie wiedzę czy wjazdy do garaży podziemnych będą miały bramy wjazdowe ?
MarcinS
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: Inwest » 13 gru 2024, 10:58

Co do możliwości montażu rolet zewnętrznych, tudzież jednostek zewnętrznych od klimatyzacji to tylko kwestia czasu, komfort użytkowania lokali oraz obecnie panujące warunki atmosferyczne a także balkony parteru jakieś 60 cm nad gruntem u wielu właścicieli wezmą górę nad wyglądem elewacji. Dobrze że w dzisiejszych czasach już nie trzeba montować indywidualnych anten satelitarnych, bo to dopiero był w latach 90 tych koszmar. Ale widać że do klimy i przesłon okiennych jako standardu w budynkach gdzie często dochodzi do przegrzewania trzeba jeszcze kolejnych lat odczuć. No ale przy podwyższonym standardzie cena m2 idzie w górę, ni cóż coś za coś. Jeszcze raz powtórzę na parterze bez rolet lub/i klimy w lokalach od południa i zachodu oraz lokalach niskich 2,50m w lecie będzie zaznany zostanie niezły dyskomfort. Wówczas dla wielu wygląd elewacji szybko zejdzie na drugi plan względem warunków jakie będą panowały w środku. Zapewnienie dodatkowego bezpieczeństwa w lokalach na parterze też jest istotne przy oknach francuskich.
Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: MarcinS » 13 gru 2024, 21:48

Wszystko wyjdzie w praniu, natomiast po rozmowie z deweloperem w sprawie pewnej modyfikacji tarasu uzyskałem informacje, że jakakolwiek ingerencja w elewacje będzie musiała być uzgodniona z zarządem wspólnoty mieszkaniowej nie z deweloperem uważam, że faktem jest że nie wolno pozwalać na samowolkę w tej kwestii bo za chwilę mielibyśmy kolorowy blok, ale z drugiej strony montaż rolet, albo klimatyzatorów czy w jakiś sposób zagospodarowanie swojego tarasu powinna być możliwa, być może ujednolicona ale jednak możliwa. Elewacja od południa potrzebuje rolet a ta od północy np przeszklenia tarasu... i na to powinna być zgoda
MarcinS
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: zoe » 13 gru 2024, 22:50

W jednym z poprzednich wątków Daimon pisał, że tynkowanie ścian wewnętrznych ma się rozpocząć późną jesienią. Czy w takim razie posiada ktoś informacje, czy takowe pracę się już rozpoczęły? Jak obstawiacie, jest szansa, że oddadzą blok do użytku łącznie z odbiorami do końca wakacji 2025?
zoe
Świeżak

Na forum od: 14 paź 2023, 18:47

Postautor: Deimon » 15 gru 2024, 0:44

Jeżeli chodzi o rolety, to nie wiem nic. Jeżeli chodzi o klimatyzację, to możecie ją montować już po uzgodnieniu z GW, a sporo mieszkań ma już wyprowadzone przyłącza na balkony do wentylatorów. Czyli albo robicie kontakt przez pana Marcina, albo bezpośrednio do kierownika budowy.

Jeżeli chodzi o tynki w mieszkaniach, z drona byłem dosyć blisko kilku okien i jestem przekonany, że budynki 4-piętrowe są już całościowo otynkowane wewnątrz. W budynkach 6-piętrowych tynkowano chyba 3. piętro już jakiś czas temu, z tego, co udało mi się zauważyć. Prace w środku idą mimo wszystko do przodu.

Z jednej rozmowy z kierownikiem budowy, gdy zapytałem o termin oddania, zapytał mnie: „A co mówił deweloper?”. Wspomniałem, że 2. kwartał 2025 roku, że jakiś czerwiec, na co odparł: „Tak, jest to jak najbardziej realny termin”.
Deimon
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 09 mar 2024, 19:35

Postautor: Ada » 15 gru 2024, 12:14

Dzięki Deimon mam pytanie na jakim etapie jest elewacja
Ada
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 01 gru 2023, 12:32

Postautor: architekt11 » 16 gru 2024, 10:16

Jeżeli chodzi o elewacje to klatki 4-kondygnacyjne chyba już stoją bez rusztowania, ale nie mają wszystkich barierek wstawionych. Klatki 6-kondygnacyjne chyba aktualnie zostały ocieplone. W bloku B 8-kondygnacyjną klatkę też już kończą ocieplać, natomiast w bloku A dopiero na jednej ściance ułożyli rusztowania i ocieplone jest do ok. 3 piętra.
architekt11
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 26 kwie 2024, 12:00

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa