[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: JanzRzeszowa » 11 cze 2017, 8:26

Ja mam wrażenie, że Admę to wszystko przerosło. Kiepska organizacja robót i bałagan to jest ich domena. I nie życzę nikomu źle, ale nie zmartwiłbym się, jakby "popłynęli" na tych budować i więcej nie szpecili zabudowy poprzez swoją pazerność prezesów.

Mają kilka budów i nie mają kim robić. Te opóźnienia się kumulują, moim zdaniem. Bo:
-cały czas wykańczają b2 i b3
-mają rozgrzebaną galerię (z terminem oddania dla najemców IIQ 2018- a więc za rok)
-rozpoczęli grzebać w ziemi pod b5 i b6- tak jak oni się pier....ą z tym, to sztuka budowlana tego nie widziała. Swoją drogą, czy ci ludzie, którzy kupują tę dziurę w ziemi nie czytają internetu
- ciężki sprzęt zaangażowany jest także w zasypywanie doliny za galerią
- mają budowę 4 bloków dla SM
- nie robią dróg, ani metra i to jest wyjątkowe cwaniactwo z ich strony, korzystać z pieniędzy podatników i członków SM Projektant
- etc, etc.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: DamianB2 » 11 cze 2017, 13:02

Umowa z Admą stanowi ze do dnia 31.10 nabywcy mają otrzymac informacje listownie o planowanym terminie odbioru. Termin moze byc zaplanowany do 7 dni po przekazaniu informacji, wiec odbiory beda do 7.11. Plus jesli beda jakies poprawki, braki odbioru to kolejne dwa tygodnie. Jesli deweloper nie poinformuje do 31.10 o terminie odbioru naleza sie odsetki za nieterminowosc, podobnie jesli do konca roku nie bedzie podpisany akt ostateczny nabycia. W razie opoznien jest tez mozliwosc rozwiazania umowy i ryzygnacji z nabycia.
Wszystkie terminy wczesniejsze tj. 31.05 oraz 31.07 sa podane raczej informacyjnie, w razie opoznien nie ma to dla dewelopera konsekwencji
DamianB2
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2017, 23:31

Postautor: Pan_Piotr » 11 cze 2017, 13:42

Ktoś tu kiedyś pisał, że mogą wystąpić znaczące różnice w powierzchni mieszkań. Jeżeli kogoś to zaniepokoiło, to uspokajam że nie ma takich. Sprawdzone, i wszystko jest w normie :)

Liczę, że Projektant podejdzie poważnie do swoich klientów i urealni terminy odbioru bloków 12 oraz 13.
Pan_Piotr
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 09 mar 2017, 17:19

Postautor: Rolf » 12 cze 2017, 8:18

bartek86 pisze:Budowa ADMA - 10.06 - koniec dnia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I kilka refleksji i pytań.
1. Wg harmonogramu budowa miała zakończyć się 31.05 (zmieniono na 31.07 z powodu "zaskakującej" zimy, która zaskoczyła Polskę i woj. podkarpackie, miasto Rzeszów), Dodam, że mieszkamy w klimacie umiarkowanym i uczą tego już chyba w podstawówce, wynika, więc, że mamy chyba w kraju chyba 4 pory roku? każde dziecko w szkole wie, że mamy zimę, a jak mamy zimę to jest śnieg, jest biało i mamy chyba mrozy, tak? Oczywiście w tym roku zima była sroga i ostra co każdy widział. Co jeśli w tym roku będzie podobnie? (dot. również nowych inwestycji).
2. Budowa opóźnia się już oficjalnie o 2 miesiące i mimo wszystko klienci nie otrzymali żadnego pisma (ja przynajmniej nic nie dostałem), dostaliśmy tylko informacje, że mamy możliwość przeniesienia ostatniej transzy na koniec lipca (ja zapłaciłem odrazu, bo chciałem mieć spokój), ale najlepsze jest w tym wszystkim, że zmiana wpłaty ostatniej transzy wiąże się z aneksem .... który jest płatny !!! (u mnie o ile się nie mylę było 300zł). Czy w tym kraju to jest normalne, że klient, za ciężko zarobione pieniążki, za otrzymany kredyt za który zapłacił już prowizje, inne opłaty ukryte musi dodatkowo jeszcze płacić 300zł za to, że to nie jego wina? chory kraj .... ale lepiej nie będę się rozpisywał o innych opłatach ...
3. Czy po powyższych zdjęciach można wierzyć, że do dnia 31.07 zakończy się budowa? śmiej twierdzić, że nie ..... elewacje na B2, windy, płytki na balkonach, szkło na balkonach, malowanie i płytowanie klatek schodowych, montaż drzwi wejściowych, montaż grzejników, montaż drzwi garażowych, montaż logoterm, montaż wideodomofonów, wykończenie terenu wokół bloku, plac zabaw, chodniki, parkingi, oświetlenie, drogi, podłączenie mpec (trwa)
4. Czy nie jest czasem tak, że żeby oddać inwestycję należy oddać zarówno B2 i B3 ??? bo nawet jeśli B3 wyrobi się w czasie, to B2 raczej nie zdąży.
5. Umowa obejmuje następujące terminy: do 31.05 - zakończenie budowy, do 31.10 - przekazanie kluczy, do 31.12 - przekazanie własności. Pytanie do innych mieszkańców, którzy już mają swoje M i przeszli ten ciężki okres,
- co się stanie jeśli budowa nie będzie gotowa do 31.07?
- co się stanie jeśli nie będzie przekazania kluczy do 31.10?
- co się stanie jeśli do 31.12 nie będzie aktów notarialnych?
- kiedy można naliczać odsetki za niedotrzymanie terminów?
- czy teraz już czy na jakimkolwiek etapie konsument może coś zrobić? coś wskórać?
- czy deweloper może oddać/ odebrać inwestycję bez dróg? bo z informacji jakie uzyskałem wynika, że droga dojazdowa ul. Żmigrodzka w dół kierunek galeria nie będzie wykonywana (ma to robić chyba miasto, a przetargu ponoć jeszcze nie ma) - jeśli się mylę, przepraszam za wprowadzenie w błąd
- czy skoro etap 7 obejmuje chodniki, oświetlenie, drogi to można bez skończenia ich pobrać ostatnią transzę i zakończyć inwestycję? bo coś czuję, że szykują się piękne widoki bez dróg przez okres 1-2lat lub gorzej.
- czy ktokolwiek z przyszłych mieszkańców bloków B2 i B3 ma jakieś dodatkowe informacje, którymi może się podzielić? odnośnie terminów oddania kluczy, odnośnie prac wewnątrz, odnośnie dróg wokół bloków ? czy ktokolwiek coś wie? bo zbliżamy się ku końcowi, a wszyscy ukryci i nie udzielają żadnych informacji, czy wam to wszystko się podoba i nie macie o nic obaw?

Wiecha na B3 widzę powieszona :)
Co do drogi dojazdowej to pamiętam że przy podpisywaniu umowy była mowa o jakiejś "drodze tymczasowej" więc pewnie nam zrobią coś w stylu drogi serwisowej z betonowych płyt - na nic więcej bym raczej nie liczył zaraz po oddaniu, chociaż Ty masz i tak lepiej bo z B3 jest bliżej do już istniejącej Żmigrodzkiej.
Wygląda to nieciekawie, mają jeszcze dużo do zrobienia a czasu mało, ale w tych informacjach o przesunięciu ostatniej płatności na lipiec była też mowa o tym że termin przekazania lokali (31.10) i własności (31.12) nie ulega zmianie więc chyba zakładają że pomimo opóźnień się wyrobią (a właśnie te dwa terminy są dla nich wiążące).
Rolf
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 25 maja 2016, 12:45

Postautor: bartek86 » 12 cze 2017, 8:36

Napisałem tą informacje można powiedzieć z żalu i smutku, sytuacja wygląda na dziś tak, że nikt nic nie wie, nikt nic nie widział, strona dewelopera zatrzymała się chyba jeszcze na końcu 2016 roku, fb dewelopera chyba na styczniu 2017. Informacji dokładnych nie uzyskam nigdzie. Ogólnie zero informacji, zero zdjęć, za to tylko zapewnienia, że jest ok. Tyle i aż tyle chciałem napisać. I oczywiście "wierzę", że owe dwa terminy końcowe zostaną spełnione.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: JanzRzeszowa » 12 cze 2017, 13:49

bartek86 pisze:Napisałem tą informacje można powiedzieć z żalu i smutku, sytuacja wygląda na dziś tak, że nikt nic nie wie, nikt nic nie widział, strona dewelopera zatrzymała się chyba jeszcze na końcu 2016 roku, fb dewelopera chyba na styczniu 2017. Informacji dokładnych nie uzyskam nigdzie. Ogólnie zero informacji, zero zdjęć, za to tylko zapewnienia, że jest ok. Tyle i aż tyle chciałem napisać. I oczywiście "wierzę", że owe dwa terminy końcowe zostaną spełnione.

I tu aż się prosiło o zamknięty rachunek powierniczy dla Admy..., a tak wzięli 80% kasy, mają za co "odpalić" następne inwestycje, i "Staszów" szczęśliwy.
Ciekawe czy b5 i b6 także jadzie na otwartym...?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: quadrifoglio990 » 12 cze 2017, 15:10

JanzRzeszowa pisze:Ciekawe czy b5 i b6 także jadzie na otwartym...?

Otwarty
quadrifoglio990
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 12 maja 2017, 11:37

Postautor: newone » 12 cze 2017, 15:36

Witam wszystkich

Po przeczytaniu całego wątku na tym forum odnośnie Admy uważam, że narazie nie ma co siać paniki. Nie jest to pierwszy i nie ostatni developer, który ma opóźnienia, w większości jednak po mimo takich przeszkód developerzy wywiązują się i koniec końców oddają budynki.
Owszem opóznienie jest kłopotliwe, jednak ja np. mam tak podpisana umowę z bankiem, że w związku z tym nie ponoszę żadnych dodatkowych opłat przy zmianie terminu wypłaty transzy.
Myślę, że zawsze trzeba brać pod uwagę fakt, że różne sytuacje mogą mieć miejsce. Opóźnienia w budowlance to jakby norma.
Nie twierdzę jednak, że jeśli będzie to nagminne to nie podejmę kroków prawnych. Narazie przesunięto termin tylko raz i tylko o 2mc -nie powinniśmy wpadać w panikę.
Rozumiem, niektórzy w imię własnych interesów, a może bardziej żali nieprzychylnie patrzą na inwestycję. Jednak uważam, że co nie jest na moim gruncie to nie jest w mojej "jurysdykcji" - prawdą jest, że zakupujemy mieszkanie w bloku ew. wraz z tym co jest tzw. nieruchomością wspólną, a nie pół Rzeszowa więc nie liczmy, że nikt nic obok nie wybuduje.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
:)
newone
Świeżak

Na forum od: 12 cze 2017, 15:10

Postautor: brumar » 12 cze 2017, 22:09

Obrazek
brumar
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2015, 23:29

Postautor: evans » 12 cze 2017, 22:12

Pan_Piotr pisze:Ktoś tu kiedyś pisał, że mogą wystąpić znaczące różnice w powierzchni mieszkań. Jeżeli kogoś to zaniepokoiło, to uspokajam że nie ma takich. Sprawdzone, i wszystko jest w normie :)

Liczę, że Projektant podejdzie poważnie do swoich klientów i urealni terminy odbioru bloków 12 oraz 13.

Również jestem ciekaw tych terminów, bo sądząc po stanie robót powinni skończyć spokojniutko za 3 miesiące.
evans
Świeżak

Na forum od: 09 lut 2017, 21:48

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa