[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: bartek86 » 21 lis 2016, 12:18

hoho pisze:
Dodam, że wole kupić i spłacać swoje niż wynajmować i nie mieć z tego nic (dodam, że ceny wynajmu w Rz-owie są kosmiczne, ale pewnie w innych miastach też, ale czy ktoś to rozlicza w picie???? czysty zysk, opłacam komuś czynsz, a on jeszcze parę stówek do przodu).

Myślałem, że to myślenie już powoli odchodzi ale jak widać się myliłem... Wynajmując dostajesz dach nad głową, to nie jest "nic". Podobnie jak płacąc za telefon dostajesz możliwość rozmów, ale za 30 lat nie dostaniesz anteny przekaźnikowej, więc według Ciebie można powiedzieć ze przez te 30 lat płacisz za nic. To, że ktoś nie rozlicza wynajmu w PIT to nie jest czysty zysk tylko oszustwo i nie ma czego zazdrościć, bo to jest stres związany z łamaniem prawa, że ktoś na Ciebie doniesie i tak dalej. Wynajem to remonty, szukanie najemców, niezliczone przeprawy z ludźmi różnego sortu, umoczona gotówka albo kredyt, a zysk taki sobie, chyba ze zarządzamy wieloma mieszkaniami ale to już jest szeroka działalność. Żeby nie odbiegać od tematu, czy Projektant to jest dobre miejsce na inwestycje, ma to wiele stron. Z jednej to "zaprojektowane osiedle" z drugiej za parę latek kiedy rynek się uspokoi a dzieci z Projektanta podrosną, konkurencja w wynajmie mieszkania będzie bardzo duża bo to skupisko tysięcy bardzo podobnych mieszkań.
Temat rzeka się kroi ;P

No to już zależy komu wynajmujesz .... ja akurat szanuje mieszkanie i dbam jak o swoje, ale jak mówisz o studentach no to licz się z kosztami. A odnośnie mojego myślenia. Słuchaj mam rodzinę, małe dziecko i pewnie kiedyś i drugie się pojawi, czy według ciebie wygodniej mi będzie wynajmować mieszkanie 30lat? skakać z jednego osiedla na inne, czasem wynajmę na rok, czasem na 5lat, zależy jak trafię, a po 30lat zostanę z niczym, założyłem rodzinę i czuję się w obowiązku zapewnić jej byt, dodatkowo mieszkanie będzie jakimś tam zabezpieczeniem dzieci na przyszłość. Nie wiem co jest złego w moim myśleniu, jakby mnie nie było stać to nie brałbym na siłę kredytu, baaaaaa nie zakładałbym rodziny !!!!! miałem odłożoną gotówkę, troszkę zabrakło, więc musiałem iść do banku, spłacę za x lat i będę mieć swoje na własność. Wynajem to koszt minimum 1000zł, a własne "m" koszt koło 400zł czynszu (jak spłacę w całości), jest różnica ????
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: hoho » 21 lis 2016, 14:06

Oczywiście ile ludzi tyle scenariuszy, po prostu nie mów, że wynajmując mieszkanie nie dostajesz nic po 30 latach, bo dostajesz dach nad głową, brak stresu ze rata kredytu będzie dwukrotnie wyższa niż planowałeś, możliwość bezproblemowej przeprowadzki do innego miasta, osiedla, inwestycje gotówki w edukacje dzieci (dobre studia itps,) i wiele innych. Mieszkanie na Projektancie bezpieczniej traktować jako konsumpcję tu i teraz, bo za 30 lat kiedy osiedle się zestarzeje (większość emerytów) może być warte mniej niż w nie włożyłeś, bo ani to lokalizacja ani estetyka pod 30 letnią inwestycje z plusem na koniec.
hoho
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 24 sie 2016, 12:45

Postautor: bartek86 » 21 lis 2016, 14:15

No w takim sensie to masz racje, wiadomo jak człowiek młody, bez zobowiązań, chce poszaleć, zaznać przyjemności i życia to wiadomo wynajem jest idealny, po studiach może iść w świat gdziekolwiek, ale przecież kiedyś trzeba rozpocząć kolejny etap i mi chodziło o takich ludzi, przecież nikt nie kupuje mieszkania dla zabawy, każdy chce mieć mieszkanie, a że zarobki nie za super to ma wybór: wynajem albo kredyt na 30lat. Ja się już nawynajmowałem w Lublinie i Rzeszowie, a teraz pora się osiedlić.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: Paulo89 » 22 lis 2016, 18:30

Mam problem, niedługo rozpoczynam remont mieszkania i okazało się, że sąsiad który już wykończył łazienkę zrobił tandetnie przyłącz wanny i umywalki w łazience i całą wode wywaliło u mnie na ścianie, jest jeden wielki grzyb w łazience, również pod posadzką - ogrzewanie podłogowe pływa. Całe szczęście że nie wykończyłem już mieszkania. Jestem ciekaw też co sie dzieje u sąsiada w dołu bo skoro u mnie cała podłoga aż mokra to ciekawe co u niego na suficie. A woda cały czas sie leje. Czy orientujecie się czy mogę osuszyć i odgrzybić łazienkę, stłuc posadzkę itp na koszt sąsiada? Macie jakieś inne wskazówki?
Paulo89
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 05 mar 2016, 13:33

Postautor: JanzRzeszowa » 22 lis 2016, 19:00

Paulo89 pisze:Mam problem, niedługo rozpoczynam remont mieszkania i okazało się, że sąsiad który już wykończył łazienkę zrobił tandetnie przyłącz wanny i umywalki w łazience i całą wode wywaliło u mnie na ścianie, jest jeden wielki grzyb w łazience, również pod posadzką - ogrzewanie podłogowe pływa. Całe szczęście że nie wykończyłem już mieszkania. Jestem ciekaw też co sie dzieje u sąsiada w dołu bo skoro u mnie cała podłoga aż mokra to ciekawe co u niego na suficie. A woda cały czas sie leje. Czy orientujecie się czy mogę osuszyć i odgrzybić łazienkę, stłuc posadzkę itp na koszt sąsiada? Macie jakieś inne wskazówki?

Nie rozumiem, nadal Cię zalewa? Czy to tylko jednorazowo się wydarzyło?
Jaki czas minął od pierwszego zalania, że już grzyb się wywiązał?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: Paulo89 » 23 lis 2016, 2:09

raz mnie zalało ale się szybko osuszyło a teraz non stop przez ścianę przelewa się woda. Po prostu przez ścianę cały czas sączy się woda... No i grzyb już jest... Pod posadzką jest mokro i z pewnością przenika to już do sąsiada od spodu... Dodam, że ja jeszcze nie rozpocząłem żadnego remontu, po odebraniu mieszkania tam nic się nie działo.
Paulo89
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 05 mar 2016, 13:33

Postautor: Vube » 23 lis 2016, 4:29

Paulo89 pisze:raz mnie zalało ale się szybko osuszyło a teraz non stop przez ścianę przelewa się woda. Po prostu przez ścianę cały czas sączy się woda... No i grzyb już jest... Pod posadzką jest mokro i z pewnością przenika to już do sąsiada od spodu... Dodam, że ja jeszcze nie rozpocząłem żadnego remontu, po odebraniu mieszkania tam nic się nie działo.

no to moze trzeba iść do sąsiada który zalewa i mu powiedzieć, że coś ma z tym zrobić. A jak zignoruje to do spółdzielni zgłosić jak najszybciej.

który blok?
Vube
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 mar 2016, 7:40

Postautor: JanzRzeszowa » 23 lis 2016, 8:23

Vube pisze:
Paulo89 pisze:raz mnie zalało ale się szybko osuszyło a teraz non stop przez ścianę przelewa się woda. Po prostu przez ścianę cały czas sączy się woda... No i grzyb już jest... Pod posadzką jest mokro i z pewnością przenika to już do sąsiada od spodu... Dodam, że ja jeszcze nie rozpocząłem żadnego remontu, po odebraniu mieszkania tam nic się nie działo.

no to moze trzeba iść do sąsiada który zalewa i mu powiedzieć, że coś ma z tym zrobić. A jak zignoruje to do spółdzielni zgłosić jak najszybciej.

który blok?

To niekoniecznie może być wina sąsiada. On może nawet o tym nie wiedzieć. W jakim pomieszczeniu wybija wodę? Może to wada wykonania instalacji kanalizacyjnej. Trzeba zgłosić to sąsiadowi, a następnie SM. Blok jest na gwarancji, a sąsiad zapewne ubezpieczony. Rzeczoznawca oceni stan szkód i spiszecie protokół.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: JanzRzeszowa » 24 lis 2016, 9:24

Jest jeszcze chyba kilka mieszkań niesprzedanych w etapie D-11 i tak się zastanawiam skąd różnica w cenie m2, np w bloku nr 11 a nr 12. Nawet 200 zł w porównywalnych metrażach.
Może ktoś wie?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: JanzRzeszowa » 24 lis 2016, 9:30

Jest jeszcze chyba kilka mieszkań niesprzedanych w etapie D-11 i tak się zastanawiam skąd różnica w cenie m2, np w bloku nr 11 a nr 12. Nawet 200 zł w porównywalnych metrażach.
Może ktoś wie?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa