[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Weronika » 23 lip 2025, 15:16

Witam,
Czy ma ktoś aktualne informacje kiedy zaczął się odbiory? Koniec miesiąca już blisko:)
Weronika
Świeżak

Na forum od: 05 mar 2024, 0:17

Postautor: Elino1892 » 23 lip 2025, 15:23

Rozmawiałem dzisiaj z deweloperem. Powiedział, że końcem sierpnia zaczną się odbiory. Teraz czekają na strażaka 2-3 tygodnie, bo wszyscy na urlopach.
Elino1892
Świeżak

Na forum od: 15 lut 2025, 17:18

Postautor: czo » 26 lip 2025, 13:30

architekt11 pisze:
czo pisze:No to ja chętnie odkupie mieszkanie A1/+3/M22 lub A1/+3/M21 :-)

czemu akurat te?

Bo akurat mam obok :)
czo
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 05 paź 2020, 13:14

Postautor: Dawid__ » 04 sie 2025, 6:55

Kiedy w końcu oddadzą te mieszkania ciągle termin zostaje tylko przesuniety
Dawid__
Świeżak

Na forum od: 20 lut 2024, 11:19

Postautor: PanMAruda » 05 sie 2025, 19:41

Dawid__ pisze:Kiedy w końcu oddadzą te mieszkania ciągle termin zostaje tylko przesuniety

Tzn? dostałeś informacje że będzie później niż wakacje?

Wiadomo coś w kwestii zarządcy budynku i wspólnoty mieszkaniowej?

Prośba tez do osób które dokonają odbioru o napisanie listy usterek. Pomoże to następnym, chociażby wskazując miejsca na które trzeba zwrócić szczególną uwagę.
PanMAruda
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

Postautor: Inwest » 05 sie 2025, 20:23

Trochę lipa z tym oddawaniem mieszkań. Liczyłem na czerwcowe działania notarialne, wakacyjne wykończenie i wrześniowe poszukiwanie najemcy. A tu sierpień i nic, strata ewidentna na horyzoncie. Gorzej że ekipa wykończeniowa też była umówiona i takie znaczące przesunięcie odbije się czkawką.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: tomaszmk » 06 sie 2025, 6:40

Z moich obserwacji wynika, że nadal brakuje istotnego elementu - rozgraniczenia balkonów o wspólnej płycie.

Bez tego rozgraniczenia (np. barierką metalową lub taflą matowego szkła) odbiory raczej nie będą rozpoczęte - moim zdaniem jest to element budynku i zakres prac developera, który podlega odbiorom.

_

Ps. Kupię komórkę lokatorską w budynku A3 / lub w hali garażowej poniżej pod A3. Proszę o kontakt (tomaszmk1988@gmail.com). Jeśli ktoś zakupił, a ma mieszkanie na wynajem i chce zredukować poniesione koszty, to zaproponuje atrakcyjną cenę odkupu.
tomaszmk
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 19 paź 2024, 16:48

Postautor: Deimon » 06 sie 2025, 11:59

Odbiory wakacje? Nieeeee!
Patrząc na rozstawioną betoniarkę i mieszanie betonu w taczkach od dwóch tygodni, to nieeeee... odbiory jeszcze chwilę.
Wczoraj było jakieś grubsze wycinanie żelbetu – dosyć spore kręgi wyniesione przed budynek, obok śmietnika, tak z 10 sztuk...

Sezon urlopowy to trochę ściema z tego, co mówił jeden z robotników.
Ale może nie do końca, bo ponoć pan Marcin wybiera się na urlop pod koniec sierpnia.

Ja się już na nic nie nastawiam, jeśli chodzi o odbiory mieszkań i ewentualne usterki.
No, z pewnością jakieś będą, ale polecam sprawdzać przede wszystkim stolarkę bo jeśli jakieś inne rzeczy będą drobne, to lepiej zrobić je samemu, niż czekać kilka tygodni na odpowiedź dewelopera, a potem kolejne na naprawę.
Oczywiście nie mówię o jakichś poważnych usterkach...

I patrząc na to, że będą chcieli przeprowadzić odbiory w miarę szybko i sprawnie, to zapewne każdy dostanie określony czas – np. 2 godziny – a resztę usterek, po odbiorze, będzie się zgłaszać już na zasadzie rękojmi.
Już się z takim podejściem spotkałem...
Deimon
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 09 mar 2024, 19:35

Postautor: PanMAruda » 06 sie 2025, 17:31

Deimon pisze:I patrząc na to, że będą chcieli przeprowadzić odbiory w miarę szybko i sprawnie, to zapewne każdy dostanie określony czas – np. 2 godziny – a resztę usterek, po odbiorze, będzie się zgłaszać już na zasadzie rękojmi.
Już się z takim podejściem spotkałem...

Próbować mogą, a że jest to niezgodne z prawem to inna kwestia. - edit: ta informacja jest już nieaktualna.

Inwest pisze:Liczyłem na czerwcowe działania notarialne, wakacyjne wykończenie i wrześniowe poszukiwanie najemcy

Żebyś się nie zdziwił ;)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2025, 20:05 przez PanMAruda, łącznie zmieniany 1 raz
PanMAruda
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

Postautor: kangur » 06 sie 2025, 21:12

Żeby powoływać się na Ustawę warto by ją znać. A po pierwsze Ustawa z 2011 została zastąpiona Ustawą z 2021 r., po drugie to w umowie (co zostało określone w Ustawie) określa się zasady przeprowadzenia odbioru lokalu, gdzie można określić czas na przeprowadzenie czynności. A jeśli odbiory mają być "zgodnie z prawem" to należy czekać na pozwolenie na użytkowanie z Nadzoru Budowlanego... (Art.41 Ustawy "deweloperskiej")
kangur
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 01 paź 2020, 23:08

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa