Nie, żebym chciał jakoś specjalnie wyjść na obrońcę tej inwestycji, chociaż pewnie wyjdę. Jest mi ona obojętna, ani mnie ziębi, ani grzeje. Ale kilka rzeczy chciałbym sprostować albo zwrócić uwagę.
1. Nie 5m ani nie 5,5m, jak pokazał PiSul, tylko 6,5m - perspektywa robi swoje. I jeśli 3 kondygnacje z wyżej wstawianych wizualizacji biura Orlewski się potwierdzą, dodając, że budynek jest w linii północ-południe, to pewnie wszystko się tam prawnie zgadzało z kwestiami naświetlenia itp i nie było podstawy do nie wydania pozwolenia. Tym bardziej, że oni swój budynek odsunęli więcej, niż to konieczne od granicy działki - 4,6m. Problem jest w budynku mieszkalnym, który do granicy ma niecałe 2m.

- Zrzut ekranu 2026-02-13 151050.png (861.6 KiB) Przeglądany 82 razy
2. Nawiązanie wizualne widzę, ale nie do Auli Miejskiej (lekko też, ale Aula jest młodsza) tylko do planowanego budynku w miejscu Elektromontażu naprzeciwko. Gdyby powstały oba, to by się dobrze uzupełniały wizualnie. Zresztą "brat" elektromontażu też ma tą pomarańczową kolorystykę, a i na kilku budynkach mieszkalnych czy na Manufakturze są akcenty w tych kolorach. Wiem, że kolor to nie wszystko, ale zwracam uwagę, że jakaś próba wpisania w otoczenie jednak została podjęta. Poza tym powiedzmy sobie szczerze: "starówka" to jest kilka ulic dalej. Z tej działki, jak się rozglądnąć dookoła, to chyba wszystkie widoczne budynki powstały za PRLu.

- Dabrowskiego kolaz.jpg (524.88 KiB) Przeglądany 82 razy
3. Linia zabudowy dalej będzie odseparowana zielenią od drogi, bo wycinka pod budynek jest dopiero za chodnikiem. Drzewa między chodnikiem a jezdnią zostają. Zlikwidowany za to zostanie prawdopodobnie Paczkomat

- Zrzut ekranu 2026-02-13 151005.png (2.66 MiB) Przeglądany 82 razy