[Al. Cieplińskiego/Zygmuntowska] Corner Point

Aktualności dotyczące rzeszowskich inwestycji.

Re: [Al. Cieplińskiego/Zygmuntowska] Corner Point

Postautor: pisul » 12 mar 2025, 19:02

Patryk M pisze:Wysokość pomieszczeń w biurowcu do pracy ścisłe biurowej to min. 3.0 m /3.3 m/
W biurowcach klasy A może być 2.7 m; nie dotyczy wiadomo takich pom. jak sale konferencyjne, recepcja, hol, jadalnia, itp. W sumie to, co przeważnie na parterze.

O ile piętra mają wysokości:

Obrazek

To parter, reprezentacyjne wejście do budynku może mieć i więcej...
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 12 mar 2025, 21:56

Coś takiego. Dla przykładu The Bridge: nie ta skala wysokości, bo 174m ale najnowszy biurowiec w W-wie: Wysokość typowej kondygnacji: od betonowej podłogi po strop wynosi 3,74 m.
Po wykończeniu zeszło im: od podłogi po sufit na 2,8 m.
Tam są stropy sprężane, kablobeton o grubości 0.25 m. Czyli, kondygnacja ~4.0 m.
Kablobeton daje większe rozpiętości stropów, co redukują ilość potrzebnych słupów.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: bogdanoo » 24 mar 2025, 13:04

w artykule wspomniane to co wcześniej, ale to mnie zatrzymało na chwilę
https://czytajrzeszow.pl/?id=47011&idd=4&poz=ml0

Corner Point ma być pierwszym w Rzeszowie biurowcem klasy A, certyfikowanym na poziomie LEED GOLD. To oznacza, że będzie spełniał wysokie standardy dotyczące stanu ochrony środowiska, komfortu użytkowników i ograniczenia kosztów eksploatacji obiektu.

Inwestorem biurowca jest spółka Lemax z Rzeszowa. Prace budowlane mają rozpocząć się wiosną br. Obecnie w miejscu inwestycji stoi 1-piętrowy obiekt, który zostanie rozebrany. Na działce gdzie ma powstać Corner Point wycięto już niedawno drzewa.

bo ten Lemax też jest inwestorem w to co może powstać przy Batalionów Chłopskich tzw. Gradient - który ma na forum nawet stary wątek
viewtopic.php?f=11&t=1211

myślę, że skoro tyle czasu zeszło im z ogarnięciem spraw biurokratycznych, to w tamtym miejscu też może być podobnie (taka to moja spekulacja)
https://investmap.pl/inwestycja/gradient,14945.html
Awatar użytkownika
bogdanoo
Maniak
Maniak

Na forum od: 25 lis 2017, 21:32

Postautor: flyRZE » 24 mar 2025, 13:10

Gradient pewnie szybko nie powstanie, chyba w tamtym roku zamontowali szlaban na wjeździe i z powodzeniem działa tam parking, myślę że nie temat zszedł na dalszy plan.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: pisul » 24 mar 2025, 15:07

Fajnie by było gdyby taki fajny budynek powstał i gdyby na wiosnę wystartowali. Ale trzeba mieć też z tyłu głowy że biurowce to nie mieszkaniówka.
Jeżeli ktoś nie ma podpisanej umowy i nie buduje pod kogoś jest duże ryzyko zamrożenia swoich pieniędzy na lata.

Jeżeli w Krakowie Unity Tower ma takie problemy pewnie w RZ nie byłoby lepiej. Choć kto wie czy dokończenie Via Carpatii nie spowoduje u nas a nie w Krakowie ożywienie w temacie powierzchni biurowych.

Unity Tower oddany do użytku w październiku 2020 roku a jest wynajęty w jakim %?
https://biznes.lovekrakow.pl/aktualnosc ... 60722.html
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: bystry » 24 mar 2025, 19:27

Wydaje mi się, że wcześniej była mowa o tym, że w biurowcu pojawią się jakieś banki, jeśli to się potwierdzi to mam nadzieję, że będzie to PKO BP i PEKAO SA, które się wyniosą z tej parterówki przy rondzie Dmowskiego i zrobią miejsce pod kolejny wieżowiec, tamta lokalizacja to byłby sztos, 120-190 metrów można by wcisnąć, a może nawet więcej.

Piękny ten biurowiec, jak się doda jeszcze do tego nowy budynek teatru kawałek dalej to zrobi się piękna zabudowa.

Oby nie zaniżyli poziomu na działkach po Balcerku...
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: littlemonster00 » 25 mar 2025, 3:55

300 metrów od razu
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: Ole » 25 mar 2025, 7:56

bystry pisze:...PEKAO SA, które się wyniosą z tej parterówki przy rondzie Dmowskiego i zrobią miejsce ...

A jak oni wydłubią ten sejf co go wstawili w trakcie budowy?
Nie ma szans, ten bank tam już zostanie.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: bystry » 25 mar 2025, 16:45

300 metrów to może nie trzeba... chociaż w innych lokalizacjach by się przydało.
Sporo krytyków wysokiej zabudowy tu jest, też się zgodze nie wszędzie pasuje ale biurowce w Rzeszowie są konieczne, rynek pracy w Rzeszowie to dno, coraz więcej moich znajomych wyjeżdża z miasta bo nie ma tu perspektyw na dobrą pracę i mieszkanie, jak do miłościwie panujących nie dotrze, że coś z tym trzeba zrobić to będzie kiepsko w perspektywie 10 lat, dlatego każdy nowy biurowiec, szcczególnie taki jak Corner Point cieszy, a coś większego ucieszyłoby jeszcze bardziej.

O sejfie nic nie wiem ale nawet jeśli jakiś jest zakopany to jaki tutaj widzisz problem żeby go usunąć? Bo według mnie przy dzisiejszych możliwościach to żaden problem i nie wydaje mi się, żeby w tej lokalizacji ta parterówka została.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: rafik » 25 mar 2025, 19:51

A co ma rynek pracy do wysokości wieżowca? Tak potrzebujemy miejsc pracy i obiektów biurowych ale skrojonych pod to miasto i możliwości najemców. SkyRes już jest cały wynajęty czy dalej są jakieś powierzchnie? No właśnie...
Nikt w Rzeszowie nie wybuduje wieżowców jak na Daszyńskiego bo to nie ma najmniejszego sensu, nawet połowy wielkości z nich. Mamy za to lokalną deweloperkę z wieżowcami dla fliperów i Ukraińskich oligarchów.

Można coś więcej o wspomnianym sejfie? Lubię takie ciekawostki.
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy