Zapowiedzi inwestycyjne

Aktualności dotyczące rzeszowskich inwestycji.

Re: Zapowiedzi inwestycyjne

Postautor: riko » 31 gru 2015, 16:42

Informacje o budynku handlowo-usługowego.

Do wybudowania pod konkretnego klienta obiekt z możliwością wynajmu powierzchni handlowo-usługowej. Budynek może być zlokalizowany przy skrzyżowaniu ul. Wyzwolenia i ul. Okulickiego w Rzeszowie i posiadać powierzchnię od 500 m2 do 3000m2.

Wizualizacje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Informacje i wizualizacje z.

http://olx.pl/oferta/do-wynajecia-budyn ... 4df04c8d4f
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: riko » 04 sty 2016, 16:55

http://www.resinet.pl/aktualnosci/rzesz ... udowy.html

RZESZÓW. Miasto ma w planach rozbudowanie Szkoły Podstawowej Nr 9.

Placówka na osiedlu Biała będzie zmodernizowana i powiększona. Pojawią się dodatkowe pomieszczenia dydaktyczne, które zostaną wyposażone. Ponadto przygotowane ma być również pomieszczenie gospodarczo-techniczne. Ekipa zagospodaruje ż teren znajdujący się wokół szkoły. Zasadzona zostanie zieleń, pojawią się elementy małej architektury, zamontowane będzie nowe ogrodzenie od strony ulicy.

Urząd Miasta już ogłosił nieograniczony przetarg, na podstawie którego wyłoniony ma zostać realizator prac budowlanych.
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: JanzRzeszowa » 08 sty 2016, 12:58

OloB pisze:
DariuszB pisze:Właściwie potwierdzasz tylko to co zasygnalizowałem...

Co do powyższych pytań, to albo są niezbyt dobrze przetłumaczone, albo układający nie miał za barzdo rozeznania empirycznego w materii społecznej.
A piszę to jako socjolog i empirysta. Co do rankingów, to współuczestniczyłem w budowaniu niejednego pozycjonowania i sam je tworzyłem. Także pewna wiedzę w tym zakresie posiadam i sygnalizuję tu, że Rzeszów, podchodząc interubiektywnie, nie powinien w ogóle być w żadnej klasyfikacji w pierwszej 10 miast. Chyba, że stworzymy ranking miast, według wagi rabatek, kiczowatych elawacji, ilości pomników, il.kościołów, etc.;-)
Po prostu, te rankingi są "tendencyjne" i nikt nie ma interesu aby coś sensownego i porównawczego powstało w sensie ogólnym. Bo kto? Inwestorzy? Oni sami robią rozpoznanie i interesuje ich wąska specyfika danej lokalizacji. Władze miasta? Tutaj skupiono by się na wskaźnikach rabatkowo-pomnikowych i % ozdób światecznych, dziennikarze? no, oni najlepiej poruszają się w materii prostych newsów typu: Rz drugim miastem w Polsce, itd...

Przytoczone przeze mnie rezultaty badań usłyszałem w radiu i są luźnym cytatem z tego co udało mi się zapamiętać.
Jako laik w dziedzinie socjologii nie mam zaawansowanego warsztatu do oceny takich rezultatów, jednak miałem okazję obserwować odbiór społeczny pozytywnych zmian w estetyce otoczenia na przykładach spoza Rzeszowa i spoza Polski. Sam miałem też okazję mieszkać w kilku mniejszych i większych miastach o różnym poziomie dbałości o "rabatki". Owe obserwacje i doświadczenia skłaniają mnie do stwierdzenia, że estetyka może i nie nakarmi, ale brak estetyki może przyprawić o niestrawność życia.

Myślę, że nie ma jednego uniwersalnego kryterium oceny jakości życia w dzielnicy / mieście / kraju. Każdy w zestawieniach znajdzie sobie coś dla siebie, ale i każdy przy odrobinie "dobrej" woli może zdyskredytować wszelkie otrzymane w badaniach rezultaty.
Niemniej twórcy rankingów w znakomitej większości nie wywodzą się z Rzeszowa i nie mają interesu w jego usilnym promowaniu. Prawda?

Ale może powiedz, jakie jest owo interu(o?)biektywne podejście, ponieważ będąc laikiem mogę się kardynalnie mylić.

Oczywiście, że nie ma jednego kryterium oceny, dlatego buduje się wskaźniki oparte o zmienne które mają na celu optymalnie odzwierciedlać rzeczywistość. Zazwyczaj wynik to jakaś miara syntetyczna lub bateria miar (np. wagowana).
To nie jest prosta rzecz i szybka do osiągnięcia czego przykładem jest ranking ze sławetnymi Gliwicami. Wystarczyło zaakcentować inne zmienne, a Rz jest za Gliwicami. Tak nie może być, że raz jest tak, a raz inaczej. To świadczy o braku porównywalności i słabości takich rankingów. Konsekwencją jest brak wiedzy i relatywizowanie, typu: wy macie co prawda fajne rabatki, ale roboty nie bedzie u was jak środki unijne się skończą...
Dla mnie, np. rzeczą oczywistą jest, że na pierwszym miejscu powinna być Wawa. I jak to miasto znajduje się na drugim lub dalszym miejscu to już jest coś podejrzanego. Dlaczego wawa, ano, o tym możemy pogadać na privie, ale jeśli ranking nazywa się jakość życia, to zmienna która powinna mocno ważyć, to np. inklinacje migracyjne w populacji. Ciekawe dlaczego do tego miasta "ciągną" rzesze, chcą tam pracować, kształcić się, mieszkać, wypoczywać, stykać się z kulturą, sztuką, techniką, etc, etc. Żadna lokalizacja w Polsce nie ma takiej dynamiki społecznej. To kryterium powinno być nadrzędne, a reszta kryteriów powinna być dobierana z punktu widzenia potencjałów.Różnych potencjałów.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: pisul » 11 sty 2016, 21:01

Jakiś czas temu zadałem pytanie "Wie ktoś jaka tam będzie inwestycja?"

Obrazek

Obrazek

A dzis juz portal twinn naświetla troche temat i pokazuje mapke. Oczywiście te 3 prostokątne budynki w tym miejscu to tylko uproszczony zarys ale:

Obrazek
...Po południowej stronie Mostu Zamkowego przy ulicy Podwisłocze znajdują się niezabudowane tereny, które już zyskały zainteresowanie inwestorów. Bezpośrednio przy moście i prawie przy samej rzece właściciel nieruchomości ma możliwość budowy 10 kondygnacyjnego budynku. Uzyskał potrzebna do tego decyzję o warunkach zabudowy. Na tle wspomnianych wcześniej inwestycji, ten trzydziestoparametrowy budynek to „mikrus”...

...Nowych budynków o podobnej wysokości należy się spodziewać także na następnych działkach położonych na południe od mostu pomiędzy Wisłokiem, a ulicą Podwisłocze. W kolejności trzy rozpościerające się tu nieruchomości należą do trzech znanych rzeszowskich przedsiębiorców budowlanych. Cel zakupu tych działek jest oczywisty. W niektórych z tych przypadków zostały już wydane decyzje o warunkach zabudowy, w innych proces inwestycji jest na wstępnym etapie przygotowania.

całość: http://twinn.pl/?idd=2&poz=&rok=2016&pa ... 66&idd=6&p
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: swiety » 11 sty 2016, 22:47

pisul pisze:Jakiś czas temu zadałem pytanie "Wie ktoś jaka tam będzie inwestycja?"

Bezpośrednio przy moście i prawie przy samej rzece właściciel nieruchomości ma możliwość budowy 10 kondygnacyjnego budynku. Uzyskał potrzebna do tego decyzję o warunkach zabudowy. Na tle wspomnianych wcześniej inwestycji, ten trzydziestoparametrowy budynek to „mikrus”... Nowych budynków o podobnej wysokości należy się spodziewać także na następnych działkach położonych na południe

Działka z warunkami zabudowy na 10 kondygnacji należy do Hartbexu i jest przy samym moście.

Kolejne działki (za biurowcem) to wąskie działeczki.
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: Matius » 12 sty 2016, 12:03

A to nie można powiększyć rozmiarów tych działek poprzez podniesienie poziomu tych terenów?
Matius
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 15 lip 2014, 17:48

Postautor: pisul » 12 sty 2016, 19:34

...tak właśnie robią jak mówisz. Od lat 80-tych troszke już ziemi nawieżli i te kopareczki ze zdjęcia pewnie działają dalej.
Ten kwadratowy budynek za bankiem juz by mogli stawiać

Obrazek

Obrazek

Działeczki gdzie mają stanąć 3 wieżowce wąskie ale może być i tak że deweloperzy kupili kilka i będą budować na kilku naraz?
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: Frodo907 » 12 sty 2016, 20:15

Czy zdajecie sobie sprawę jakie mogą być skutki zawężania koryta rozlewiska Wisłoka?
Obrazek
Awatar użytkownika
Frodo907
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 08 lip 2015, 19:35

Postautor: pisul » 12 sty 2016, 22:26

W innym temacie pokazałem jak mieszkańcy zmieniali koryta rzek żeby osuszyć bagna na których obecnie środek miasta. Od kilku stuleci mieszkańcy regulują/prostują koryto i chyba nikt nie ucierpiał? Koryto będzie gdzie było a zwężenie terenów zalewowych może ale nie musi zwiększać prędkość wody i nic więcej.

Obrazek
opra.W.Henning.Encyklopedia Rzeszowa
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: PzD91 » 13 sty 2016, 17:48

Wchodzą zmiany w obrocie ziemią, deweloperzy i inni inwestorzy będą mieli dużo większe trudności w nabyciu ziemi. Także myślę, że podaż nowych mieszkań będzie ograniczona, a ceny ziemi i mieszkań pójdą jeszcze bardziej w górę.

http://www.izbarolnicza.pl/index.php/prawo-menu/adwokat-radzi/449-nadchodzi-rewolucja-w-obrocie-ziemia
http://www.polskieradio.pl/42/3166/Artykul/1568917,Kupno-ziemi-pod-specjalnym-nadzorem-Ceny-gruntow-spadna
http://www.raportrolny.pl/wiadomosci/item/4569-obr%C3%B3t-ziemi%C4%85-roln%C4%85-w-polsce-po-2016-r
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy