autor: PanKrzychu » 15 sie 2025, 2:27
Wydaje mi się, że fast foody głównie konkurują między sobą, a nie z tradycyjnymi restauracjami, więc nie martwiłbym się o nie. Widać, że sieciówki "odkryły" Rzeszów: długo mieliśmy 4 McDonaldy i 2 KFC (z czego 2+2 w galeriach), a ostatnio przyszedł nowy Mac i dwa kolejne się robią, wchodzi BurgerKing i Popeyes, mamy dwa Starbucksy. Kebab też kwitnie: Yaprak zaliczył piękny start, Dara ma już ponad 10 punktów. Ewidentnie jest ssanie na ten segment.
Ciekawy jestem, gdzie będzie ten Popeyes. McDonald i BurgerKing rozwijają punkty przy wjazdach do miasta, co też nie powinno martwić restauratorów - prędzej spadnie sprzedaż kanapek na Orlenie i BP, ale one sobie bez tego poradzą. Widziałem na FB komentarze, że kurczaki z Luizjany też mają być na Rzecha, więc pewnie będzie to wspólny lokal z BurgerKingiem - właściciel obu jest jeden, operator jest jeden, a w Ameryce to standard.
Czekam na więcej Polskich sieciówek w tej branży i aż w końcu któraś wyjdziie poza Polskę, bo chyba się jeszcze żadnej nie udało. Zdziwiony jestem, że przy ogromnych sukcesach polskich marek w innych brarnżach gastro się jeszcze nie wybiło - tym bardziej, że Polska kuchnia nie jest anonimowa.