[Al. Cieplińskiego/Zygmuntowska] Corner Point

Aktualności dotyczące rzeszowskich inwestycji.

Re: [Al. Cieplińskiego/Zygmuntowska] Corner Point

Postautor: bystry » 25 mar 2025, 20:38

Wieżowce i rynek pracy mają wiele wspólnego, tam gdzie jest więcej powierzchni biurowych tam więcej miejsc pracy, to jest oczywista oczywistość, lokalne firmy nie są w stanie stworzyć odpowiednije liczby miejsc pracy dobrej jakości, do Rzeszowa trzeba sprowadzać firmy zewnętrzne a to idzie bardzo kiepsko a nawet coraz gorzej.

Kiedyś byłem zachwycony Rzeszowem i dalej jeszcze jestem ale zaczyna mnie po prostu martwić coraz bardziej co się tutaj dzieje a raczej co sie nie dzieje...
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: bogdanoo » 25 mar 2025, 23:06

zgadza się, rynek pracy z wieżowcami ma dużo wspólnego bo po prostu wieżowce dają możliwość upchania jak największej liczby pracowników w miejscach gdzie działki są drogie.

Problemem Rzeszowa jest to, że w ogóle nie ma biur - z moich informacji Rzeszowowi uciekło około 2-3k miejsc pracy (czyli jakieś 20-30k m2 przestrzeni biurowej) przez ostatnie 5-6 lat, przez brak biur (i to tylko z tego co ja wiem)

Rynku biurowego Rzeszowa nie ma nawet w regionalnych statystykach (2024r)
https://businessinsider.com.pl/nierucho ... we/dfs3dv9
Obrazek

sam Corner Point ma dać tylko 9k m2 przestrzeni biurowej
https://www.mwmarchitekci.pl/projekty/corner-point/
Awatar użytkownika
bogdanoo
Maniak
Maniak

Na forum od: 25 lis 2017, 21:32

Postautor: Nikoś » 26 mar 2025, 13:14

Jeszcze jak by się dało zaorac te szpetne budy z tego bazaru i tam postawić coś normalnego i było by o wiele lepiej
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Hieronim_Berbelek » 26 mar 2025, 20:28

Łódź to miasto wymierające , brak tam dużych korpo IT. Jako ciekawostkę podam, że Capegemini ma biuro w niespełna 120 tysięcznym Opolu. Dlatego powód , dlaczego wielkie korpa nie przychodzimy do Rzeszowa jest inny. Wiąże on się z uczelniami o niskim prestiżu, położeniem na rubieżach Rzeczypospolitej a więc transport, oraz lotnisko jest za małe , nie można np. polecieć z Rzeszowa do Kanady gdzie mieści się siedziba Prat & Whitney. Biurowiec Comp .S .A stoi pusty na obwodnicy, sky res też nie ma pełnego obłożenia, Resovia office podobno też nie. Developerka, jak by czuła (interes)potrzebę na biura to by na pewno budowala, developres zbudował i nie ma pełnego obłożenia. W Rzeszowie opłaca się budować mieszkania, które na kredito 30 lat wykupuje tania siła robocza z Podkarpacia, bo tylko w Rzeszowie można co nieco zarobić i dlatego Rzeszów przyrasta ludnościowo. Jako ciekawostkę powiem, że przyrost naturalny w Rzeszowie jest już ujemny. Także, ludzie pracują i nic z tego nie mają i na bobaska ich nie stać.

Rzeszów miał ujemny przyrost naturalny, który wyniósł minus 0,7 na 1 tys. mieszkańców - informuje Urząd Statystyczny w Rzeszowie.17 maj 2022

No tak jak to z tym Rzeszowem, rozwija się czy Podkarpacie się po prostu zwija do Rzeszowa?
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: bystry » 26 mar 2025, 21:08

Piszesz głupoty kolego Hieronim_Berbelek i sam sobie zaprzeczyłeś, piszesz, ze Rzeszów jest słabo skomunikowany, ma małe lotnisko i puste biura a jako lepszy przykład podajesz Opole, które nie ma swojego lotniska wcale i jest tak samo jak Rzeszów położoony przy A4... a dodatkowo jest dużo mniejsze...

Jeśli chodzi o przestrzeń biurową w Resovia Office czy Skyres to jakoś nie widać żeby były nie wynajęte, nie wiem skąd Ty te informacje wziąłeś...

Biruowiec Comp? Jeśli masz na myśli ten czarny przy al. Armi Krajowej to mnie to nie dziwi, że stoi pusty, on ma tyle lat, że już raczej żadnych standardów nie spełnia i żadna poważna firma tam nie pójdzie.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: dante » 18 kwie 2025, 14:58

bogdanoo pisze:zgadza się, rynek pracy z wieżowcami ma dużo wspólnego bo po prostu wieżowce dają możliwość upchania jak największej liczby pracowników w miejscach gdzie działki są drogie.

Problemem Rzeszowa jest to, że w ogóle nie ma biur - z moich informacji Rzeszowowi uciekło około 2-3k miejsc pracy (czyli jakieś 20-30k m2 przestrzeni biurowej) przez ostatnie 5-6 lat, przez brak biur (i to tylko z tego co ja wiem)

Rynku biurowego Rzeszowa nie ma nawet w regionalnych statystykach (2024r)
https://businessinsider.com.pl/nierucho ... we/dfs3dv9
Obrazek

sam Corner Point ma dać tylko 9k m2 przestrzeni biurowej
https://www.mwmarchitekci.pl/projekty/corner-point/

Ok, ale porównujesz miasta 2-3 razy większe ludnościowo do Rzeszowa.
Różni deweloperzy przyglądają się Rzeszowowi w tej kwestii, a będzie podobnie jak z logistyką, gdzie wiele lat tutaj była pustynia w tej branży i ogólnie na Podkarpaciu, a teraz kolejni deweloperzy stawiają swoja centra logistyczne jedno za drugim. Z biurami będzie podobnie jak powstanie już Wisłokstrada, to będzie spora rewitalizacja część terenów kolejowych czy pofabrycznych w centrum Rzeszowa z dobrym dojazdem..;)więc będą kolejne inwestycje.
dante
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 06 lis 2014, 21:17

Postautor: bystry » 20 kwie 2025, 14:57

Ma ktoś informacje kiedy dokładnie wystartują z pracami?

Przejeżdżałem ostatnio obok i wydawało mi się, że ludzie w budynku jeszcze normalnie pracują, co by oznaczało, że ten start jednak tak szybko się nie wydarzy ...

Edit:
Tam się nic nie dzieje, przejeżdżam regularnie, ludzie tam ciągle pracują w biurowcu, nie wygląda jakby szybko mieli ruszać z budową.
Dużo szumu się zrobiło i nic z tego nie wynika.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: bystry » 27 maja 2025, 19:47

Pisałem o tym wcześniej i dalej się powtórzę.

Coś tu jest nie tak z tym startem budowy, który miał być szybki, przejeżdżam bardzo często obok budynku i tam ciągle ludzie pracują, nie wygląda to tak jakby mieli szybko startować z budową.

Ktoś coś wie co się dzieje?
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Poprzednia

Wróć do Newsy