flyRZE pisze:No faktycznie loty do BOJ za 100 zł stanowią o atrakcyjności lotniska.
Oczywiście, że stanowią! Dużo bardziej niż absurdalne rejsy do Nowego Jorku, które na szczęście też zawieszono.
A pozostałe czartery, które wymieniasz, na pewno nie należą do opcji niskobudżetowych.
Kacu pisze:Co to za herezje
Jak chcę gdzieś lecieć to tam lecę, a nie szukam celu wakacyjnego na podstawie opłat parkingowych
Zresztą nawet jakby, to w porównaniu do kosztów całego wyjazdu, parking to zaledwie mały ułamek wszystkich kosztów. W zeszłym roku za tydzień parkowania przy Balicach na parkingu zapłaciłem 50zł. Nie sądzę aby parkowanie na Jasionce miało być droższe niż na 10-krotnie większych Balicach.
Zależy o jakich kosztach mowa. Moje wyjazdy ze znajomymi akurat bazują na niskich cenach, zatem i cel podróży od nich zależy. Nie mierz wszystkich swoją miarką.
Kacu pisze:A może już się nie da. Może zarząd lotniska dostawał sygnały o problemach z parkowaniem od pasażerów, a jak zostało zauważony wyżej - parking był non-stop zastawiony przez gości G2A Areny czy pracowników pobliskich zakładów. Ostatniego zdania nawet nie skomentuję, bo brak na to słów
Nikt Cię o komentarz nie prosił
Proste rozwiązanie - parking rozbudować, żeby każdy mógł się zmieścić. Parkingi są dla ludzi, głupotą jest rozgraniczanie na tylko i wyłącznie pasażerów, pracowników tej czy tamtej firmy. Większy ruch w strefie to korzyść dla wszystkich podmiotów, które tam są zlokalizowane, a także dla miasta.
Kacu pisze:Jak nie stać Cię na parking, to jedź komunikacją miejską.
Komunikacją miejską z okolic Sandomierza, Gorlic, Tarnowa?
Jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to się nie wypowiadaj. Wyraźnie napisałem, że chodzi mi głównie o mieszkańców regionów oddalonych od lotnisk, którzy rozważają wylot z różnych lotnisk, a tak czy siak na dojazd do nich samochodem są skazani.
bartes_7 pisze:Kolego, ja nie pisałem o wczasach budżetowych (przelot 100, nocleg na airbnb i do jedzenia konserwy) tylko wczasach kupionych w biurze podróży z opcją all. Takie wczasy potrafią kosztować 2000-4000 zł od osoby w zależności od destynacji oraz wielu wielu innych czynników (i wyobraź sobie, że są takie loty czarterowe z naszego lotniska). Dla takich osób jak już pisali wcześniej PŁATNY parking jest kwestią drugo czy trzeciorzędną.
Za to ja piszę o wczasach niskobudżetowych (przymiotnik "budżetowy" nie ma w tym kontekście w ogóle sensu, budżetowy może być na przykład kredyt, ale nie wczasy). "Destynacja" też trochę nowomową zalatuje, ale mniejsza z tym. Jak kogoś na wczasy za 4000 zł stać, to i taksówką sobie dojedzie, nie ma to nic wspólnego z atrakcyjnością lotniska. Bezpłatny parking był jednym z czynników przyciągających podróżników z biednych rejonów Polski południowo-wschodniej, zachodniej Ukrainy czy wschodniej Słowacji oraz rzeszowian, którzy lubią sobie z plecakiem gdzieś za grosze na parę dni wyskoczyć.