Witam,
Ja mam pytanie do osób które kupowały mieszkanie odnośnie zawarcia umowy o budowę mieszkania ze Spółdzielnią. Dostaliśmy wzór umowy i zastanawiają mnie takie punkty jak:
1. "W powierzchni lokalu może wystąpić różnica nie więcej jak +/-5m2 "???
Czy oznacza to. że zapłacę wkład za mieszkanie 50m, a okaże się po zmierzeniu, że ma faktycznie 46m to za brakujące metry mi zwrócą, czy nie bo mieści się w zakresie zawartym w umowie?
A tak na marginesie w jaki sposób wykonują pomiary powierzchni mieszkań podczas odbioru, tzn. wg jakiej PN? Oraz czy ściany działowe są wliczane do powierzchni mieszkania czy odjęte?
2. "Termin przekazania mieszkania może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od Spółdzielni" oraz "Nabywca nie będzie dochodził odsetek od środków pieniężnych w przypadku jeżeli budowa nie zostanie zakończona w ustalonym terminie z powodu wydłużenia się cyklu inwestycyjnego"
Czy dobrze to rozumiem, mogą być opóźnienia w budowie np. 6m-c czy 12 m-c i nic z tym nie zrobię, żadnych odsetek odszkodowania tylko łaskawie czekać? A olbrzymie pieniądze zapłacone, wzięty kredyt i brak mieszkania....
3. Rezygnacja z białego montażu? czy jest możliwość i czy ktoś mógłby mi podać kontakt na priv do kierownika budowy. bo z nim podobno to można ustalić. Z góry dziękuje
Czy w ogóle punkty umowy są negocjowalne i da się coś w niej zmienić?
pozdrawiam